Европа

Руски ракети удариха жилищни сгради в Киев

От Euronews България Euronews България

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщава, че градът е бил атакуван с ракети, докато световните лидери осъждат нахлуването на Русия в Украйна.

Според Кличко, три жилищни сгради в квартал Печерск са сред засегнатите, а няколко ракети са били свалени над Киев от системите за противовъздушна отбрана.

Съобщава се и за удари в Николаев, Чернигов и Запорожие, Лвов на запад и Харков в източната част, съобщиха официални лица.

"В Лвов има експлозии", заяви кметът Андрий Садовий в изявление в социалните мрежи, призовавайки жителите да останат в убежищата, докато кметът на Харков Игор Терехов заяви, че е имало "ракетна атака" срещу града и че информацията за евентуални жертви се уточнява. 

Виталий Ким, кметът на Николаев, заяви, че руските ракети са били изстреляни на три вълни.

В Чернигов губернаторът Вячеслав Чауш предупреди хората да се укрият, като заяви, че "ракетният удар продължава".

 

На цялата територия на Украйна е обявена въздушна тревога, в редица области е включена противо-въздушната отбрана. По данни на украинските медии в столицата на Украйна са чути пет експлозии край обекти от критичната инфраструктура, в това число и в централните райони на столицата.

В същото време руският външен министър Сергей Лавров напусна срещата на Г-20 в Бали. 

Това е първата подобна атака от повече от седмица, през което време Русия изтегли войските си от Херсон.

"Русия отговаря на силната реч на Зеленски в Г20 с нова ракетна атака. Някой сериозно ли си мисли, че Кремъл наистина иска мир? Те искат послушание. Но в края на краищата терористите винаги губят", написа в Twitter Андрей Ермак, началник на президентския щаб.