Европа

Руска ракета повреди електроцентрала край Киев

От Euronews България Euronews България

Руски ракетен удар сериозно повреди ключово енергийно съоръжение в столичния регион на Украйна, съобщи електроенергийният оператор на страната.Губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба каза, че ударът не е причинил човешки загуби. Електропреносната компания „Укренерго“ заяви, че ремонтните екипи работят за възстановяване на захранването, но предупреди жителите за възможни прекъсвания на тока.

Жителите на Киев и три съседни региона са призовани да намалят потреблението на енергия в пиковите вечерни часове. Руският президент Владимир Путин заяви в петък, че не вижда нужда от допълнителни масивни удари, но неговата армия продължава със селективни такива. По думите му, от 29 цели, които руските военни са планирали да унищожат при координираните атаки в началото на седмицата, 7 не са били повредени и щели да бъдат унищожени допълнително.

Междувременно в Беларус пристигнаха първите руски войници от новата съвместна войскова групировка на Москва и Минск, съобщи Франс прес, като се позова на изявление на беларуските власти.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски увери сънародниците си, че всички окупирани от руснаците земи ще бъдат освободени.

„Да, те все още имат хора за своите атаки. Те все още имат възможност да тероризират нашите градове и да изнудват света. Но нямат шанс. Защото Украйна напредва“, заяви украинският държавен глава.

Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини Запада и Украйна, че „заплашват“ територията на страната му и се обърна към Москва за помощ.

На този фон украинските въоръжени сили са засилили присъствието си до границата с Беларус в очакване на нови руски подкрепления там.