Европа

Украйна твърди, че е освободила над 600 населени места през последния месец

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Само за месец Украйна си е върнала повече от 600 населени места, 75 от които на територията на Херсонска област, съобщиха украинските власти. Херсон е разположен срещу Кримския полуостров, който беше анексиран от Русия през 2014 г. Областта е най-важната от стратегическа гледна точка, тъй като през нея минава единственият сухопътен маршрут към Кримския полуостров. Там се намира и устието на река Днепър, която разделя Украйна на две.

Назначеният от Русия губернатор на Херсонска област призова жителите да напуснат района заради сраженията между руските войски и настъпващите украински сили. Очаква се хората, които се евакуират от Херсонска област, да започнат да пристигат в Русия.

Според украинските власти около 500 села са отвоювани и в североизточната част на Харковска област. 43 населени места бяха отвоювани в Донецка област, седем в Луганска. Евакуацията на цивилни от Херсонска област би била сериозен удар върху претенциите на Русия, че е анексирала около 15 процента от територията на Украйна, коментират западните медии. В края на септември Москва анексира 4 области в Украйна - Херсон, Луганск, Донецк и Запорожие в пълен разрез с международното право.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обеща на народа си, че ще надделее срещу руската инвазия.

Имаше различни периоди. Различни заплахи. Но Украйна издържа. Има една причина за това. Нашите защитници. Нашите хора, които се борят за правото си на живот. По време на националноосвободителната борба. Срещу нацистката окупация. И срещу "рашистите". И побеждавайки този враг, ние ще отговорим на всички врагове, които са посягали на Украйна - на тези, които са живели, живеят и ще живеят на нашата земя. Това ще бъде победа за целия ни народ!

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украинският министър на отбраната Олексий Резников благодари на Испания за решението да предостави на Киев четири зенитно-ракетни комплекса "Хоук". Предстои скоро да бъдат получени още няколко. Той изтъкна, че противовъздушната отбрана днес е приоритет не само за Украйна, но и за цяла Европа.

Френският президент Еманюел Макрон заяви по-рано, че в близките седмици Франция също ще изпрати на Украйна радари и зенитни ракети.

Междувременно стана ясно, че ремонтът на Кримския мост, който беше повреден при взрив на 8-ми октомври, се предвижда да приключи до юли 2023 г. Мостът, свързващ Кримския полуостров и Южна Русия, пострада след експлозия, за която Москва обвини Киев. Украйна не е поела отговорност за взрива.