Европа

Жители на Херсон разказват за живота под руска окупация

От Euronews България Euronews България

Контраофанзивата на Украйна в окупирани райони в източната и южна част на страната се забавя. Това заявиха от Киев и военни анализатори, въпреки че Украйна успя да си върне 5 населени места. Руските сили укрепват фронтовите линии и се прегрупират след украинските успехи.

Седмица след като украинските сили си върнаха Велика Олександривка, в района на Херсон, местни споделят за живота си под окупация. След близо 7 месеца в селището са останали развалини от сгради и разрушения. 

58-годишният Олександр, който е бил секретар по образованието и културата, разказва, че е бил отвлечен един път от руските войски. Пуснали го след няколко часа, след като разбрали, че не разполага с информация за украинските сили.

Първата трудност беше физическата, втората - психологическата. Физическа, когато имаше твърде много обстрели и парчета, шрапнели летяха навсякъде, или удряха къщите и ги унищожаваха напълно, или когато летяха и ти искаш да се скриеш някъде. Аз съм оптимист човек, но все още ме е страх. Виждате, войната все още не е приключила.

Олександр Солтан

Хората тук не са могли да ходят свободно по улиците, с наложени вечерни часове, без магазини или работещи институции, често без електричество и вода.

"Не се чувствах свободен, ходех по улиците и винаги се обръщах назад. Зрението ми не е толкова добро, тъй като съм възрастен човек. Забелязвате как руските войници правят нещо, но вие не ги гледате, защото не знаете какво им се случва в главите", разказва Александър Михалченко.

Местните са прекарвали повечето от времето си в мазета или при съседи, за да се скрият от бомбите. През август, след руски удар, къщата на Татяна е унищожена.

Това е пълна катастрофа, плача от месец, все още съм в шок, не мога да се възстановя от това чувство: загубих всичко - сега, когато съм на 72 години, и това е. Останах с нищо.

Татяна Пацук

Дъщерята, внуците и правнуците на Татяна си тръгнали още през март, в началото на окупацията, но тя отказала да напусне дома, който е построила и в който е живяла повече от 30 години.