Euronews Сега

Напредъкът на Украйна: Киев съобщава, че си е върнал 5 селища в Херсонска област

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Русия отново нанесе рано днес удари по населено място в района на украинската столица Киев, използвайки дронове. Атаки имаше и по южния град Николаев. Украинските въоръжени сили съобщават, че са постигнали нови териториални придобивки край Херсон.

Нови руски ракетни удари в Украйна.  

Киевският регион е бил подложен на руска атака от ирански дронове камикадзе рано сутринта, съобщават местните власти. В столицата беше обявена въздушна тревога. На място вече има спасителни екипи. Жизненоважни инфраструктурни обекти са били засегнати при атаката.

Руски ракети бомбардираха и украинския град Николаев. Засегната е пететажна жилищна сграда, горните два етажа са напълно разрушени, останалите - под развалините. На мястото работят спасители, съобщи кметът Александър Сенкевич, който допълни, че южният град е бил подложен на "масиран ракетен обстрел". Градът, корабостроителен център и пристанище на река близо до Черно море е подложен на тежък руски обстрел от началото на войната.

Продължава възстановяването след руското ракетно нападение. Тогава бяха повредени енергийни съоръжения в 12 области и в столицата. Техническата възможност за електроснабдяване е напълно възстановена в повечето региони. В четири още се работи, съобщи украинският президент.

 

Колкото по-нагъл и жесток става руският терор, толкова по-очевидно е за света, че да се помогне на Украйна да защити небето е една от най-важните хуманитарни задачи за Европа на нашето време. Вярвам, че ще се справим с тази задача. И съм благодарен на онези от нашите партньори, които вече са решили да засилят такава подкрепа за нашата държава - подкрепа за ефективна защита във въздуха.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно в Източна и Южна Украйна продължават активните боеве. Украинската армия съобщи, че е постигнала нови териториални придобивки в близост до стратегически важния южен град Херсон – отвоювани са 5 местни селища от руските сили, а за последния месец са освободени общо 75.
Газовите, електрическите и водните доставки все още са прекъснати В източния град Изюм. Градът е освободен по време на контраофанзива в Харковска област след почти 7-месечна окупация от руската армия.

 

Имаме нужда от храна. Взехме хляб, защото нямаме никакъв. Нямаме пари, за да си го купим.

Наталия Литовченко, жителка на Изюм

Опитваме се да приготвим дърва за огрев, да оправим прозорците. Покриваме всичко, за да можем да се стоплим.

Марина Козар, жителка на Изюм

Но за други единствената възможност е да напуснат. Град Запорожие, център на една от четирите области, анексирани от Русия, напоследък е подложен на удари с ракети на Москва.

Междувременно стотици шофьори на камиони трябва да изчакват фериботите, за да преминат през Керченския проток, заради взрива в събота, който предизвика частично срутване на моста, свързващ Крим с Русия. Докато движението на леките автомобили и влаковете е възобновено, товарният транспорт все още е нарушен. По-рано Русия съобщи, че е задържала 8 души в случая с атентата на моста, който Кремъл определи като терористичен акт, организиран от украинските специални служби.