Свят

Общото събрание на ООН гласува резолюция с огромно мнозинство срещу Москва

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, която осъжда руските опити за незаконно анексиране на 4 области в Украйна. Представителите призовава всички страни да не признават тези територии за част от Русия. Резолюцията бе подкрепена от 143 държави от общо 193. Украинският представител я нарече "исторически момент".

Членовете на Общото събрание на ООН гласуваха с огромно мнозинство Резолюция, която осъжда анексирането на четирите частично окупирани украински региона от Русия. Това е най-силната досега проява на подкрепа за Украйна от страна на ООН, който призовава Русия да отмени действията си.

143 държави от общо 193 гласуваха в подкрепа на мярката, само 5 бяха против, а 35 се въздържаха. Постоянният представител на Украйна в ООН Сергий Кислица нарече вота "исторически момент", а постоянната представителка на САЩ - "паметен ден“. Според посланика на ЕС в ООН приемането на резолюцията е силно послание до Русия, че тя е и остава изолирана.

 

 

Държава членка на ООН, която има постоянно място в Съвета за сигурност, се опита да анексира територия от своя съсед със сила. Тази държава - членка на ООН, не само е поставила на прицел своя съсед, но също така нарушава основния принцип на тази институция. Една държава не може да отнема територия на друга със сила.

Линда Томас-Грийнфийлд, посланик на САЩ в ООН

Единствените 4 страни, които подкрепиха Русия и гласуваха "против" са Сирия, Никарагуа, Северна Корея и Беларус. 

Сред 35-те държави, които се въздържаха, имаше 19 африкански страни, стратегическият партньор на Русия Китай, Индия, Пакистан и Куба.

Изненада предизвика подкрепата от страна на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, както и на Бразилия.

В текста се изразява и подкрепа за суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници. Постоянният представител на Русия в ООН изрази съжалението си, че вотът не е бил таен, както настояваше Русия.

 

С внасянето на този проект западните държави преследват собствените си геополитически цели и за пореден път се опитват да използват членовете на Общото събрание като големи играчи. Днешният проект е пълен с тези двойни стандарти, наложени от Запада. И сега авторите му се опитват да принудят Общото събрание да ги одобри.

Василий Небензя, постоянен представител на Руската федерация в ООН

Миналият месец Русия официално обяви анексирането на четири частично окупирани региона в Източна и Южна Украйна. Според Москва гласоподавателите в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие с огромно мнозинство са подкрепили присъединяването към Русия. Но Киев и неговите западни съюзници отхвърлиха тези референдуми като безсмислени и незаконни.