Европа

Украйна си е върнала населени места в територии, анексирани от Русия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Russia Ukraine War AP Снимка: AP

Украйна си е върнала контрола няколко населени места в Херсонска област. При контранастъпление руските войски са били изтласкани от територии, анексирани от Москва, обявиха от Киев. Рано сутринта във вторник в град Херсон са чути взривове. 

Ръководителят на военната администрация в Донецка област съобщи за жертви и ранени след руски обстрел в град Авдеевка. Освен това руските власти заявиха, че в Мелитопол е избухнало взривно устройство близо до пазар в града.

А в град Лиман украинските власти ексхумираха десетки тела на загинали, погребани в масов гроб.

След виртуалната среща на Групата на седемте, в която участва и Володимир Зеленски, украинският президент увери:

Имаме изявление от Г-7, според което всички, отговорни за терора срещу Украйна, ще бъдат изправени пред правосъдието. Като се започне от сегашното политическо ръководство на Русия и се стигне до всеки, който служи на тези терористични интереси.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно генералният директор на Международната агенция за атомна енергия, Рафаел Гроси, обяви, че Запорожката АЕЦ е била лишена изцяло от външно електрозахранване. От украинската държавна компания "Енергоатом" съобщиха за отвлечен висш служител от централата.

На този фон от Кремъл обявиха, че няма да участват в "ядрената реторика" на Запада, след като по-рано лидерите на седемте най-развити икономики предупредиха Русия за последици, ако използва ядрено оръжие.

А в Брюксел министрите на отбраната от НАТО обсъждат възможностите за още военна помощ за Украйна. Тази седмица германските власти са доставили на страната първата от четири модерни системи за противовъздушна отбрана на приблизителна стойност 140 млн. евро.