Euronews Сега

НАТО обеща да достави на Киев системи за ПВО възможно най-скоро

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Международните съюзници на Украйна, обещаха да доставят нова противовъздушна отбрана колкото се може по-бързо. Тя включва ракети и радари. Акцентът на срещата на НАТО в Брюксел беше поставен върху въздушната отбрана, след като Русия предприе масирана ракетна атака срещу големите градове в Украйна. Според анализатори като предполагаем отговор за взривовете по Кримския мост.

Съюзниците на Украйна от НАТО обявиха доставката на модерни оръжия за противовъздушна отбрана на Киев след поредицата от руски ракетни удари.

Оръжието, обещано от Обединеното кралство, Канада, Франция и Нидерландия, включва ракети и радарни системи. По-рано подобно обещание направиха и САЩ. Една високотехнологична система от Германия вече е в Украйна.

 

Най-модерната система за противовъздушна отбрана IRIS-T беше доставена от Германия в Украйна. Тя е много важна подкрепа за Украйна в борбата срещу ракетния обстрел, срещу този терор, който се упражнява срещу населението. Това е нещо, с което се сблъскваме в момента.

Кристине Ламбрехт, министър на отбраната на Германия

Обещанията идват в момент, когато съюзниците на Украйна от 50 държави се срещат в централата на НАТО в Брюксел. Киев приветства срещата на върха като "историческа".

Украйна твърди, че в понеделник и вторник Русия е изстреляла повече от 100 ракети и е използвала десетки безпилотни самолети, като е поразила енергийна инфраструктура и други невоенни цели. Те доведоха и до широко разпространени прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването в редица украински градове. Властите в столицата Киев трябваше да прибегнат до нормиране на потреблението на електроенергия.

Руският президент Владимир Путин заяви, че ракетните удари са били отмъщение за нападението срещу ключовия мост, свързващ Русия и Крим - южния полуостров на Украйна, анексиран от Москва през 2014 г.

Русия е разбрала, че използването на ядрено оръжие ще има сериозни последици. Москва знае, че ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да бъде водена.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Обединеното кралство ще дари ракети за противовъздушна отбрана, както и стотици въздушни безпилотни летателни апарати, за да подпомогне способностите на Украйна за събиране на информация и логистика. Тя ще предостави и 18 артилерийски оръдия в допълнение към вече доставените 64.