Европа

Путин не е имунизиран от съдебно преследване за военни престъпления

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Владимир Путин не е имунизиран от съдебно преследване за военни престъпления, ако вината му бъде доказана. Това каза в интервю за Euronews главният прокурор на Международния наказателен съд в Хага, който в момента води разследване в Украйна.

Карим Хан заяви, че високият пост не би помогнал на руския президент да остане ненаказан.

Заповедите от по-високо не са защита, нито официалната позиция на дадено лице като генерал, държавен глава или правителство - не е основание за имунитет. Няма имунитет за международни престъпления. Един от принципите на Нюрнберг е, че няма давност за военни престъпления или престъпления срещу човечеството.

Карим Хан, главен прокурор, Международен наказателен съд

Путин и Русия са обвинявани в извършването на военни престъпления в Украйна - от безразборни бомбардировки, изнасилвания, убийства до изтезания на цивилни.

Едно е ясно. Не може умишлено да стреляте по цивилни обекти, училища и болници и жилищни райони, освен ако те ясно не са използвани като военно предимство.

Карим Хан, главен прокурор, Международен наказателен съд

Според главния прокурор, предвид ситуацията в Украйна, международното право е по-актуално от всякога.

"Мисля, че законът трябва да изиграе своята роля. Няма да реши всички проблеми на света, но трябва да разчитаме на него в критичните моменти, на които сме свидетели. Те касаят всички нас. Това не е холивудски филм. Не е някаква драма. Това е нещо близко и лично за твърде много хора", подчерта главният прокурор на Международния наказателен съд.

Хан и неговият екип в момента разследват военни престъпления в Украйна заедно с шест държави от ЕС под шапката на Евроюст, агенцията на ЕС за съдебно сътрудничество.