Добро Утро, Европа

Британски експерт по сигурността: Украинската армия надделява над руската по земя

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Очевидно животът тук се нормализира. В Киев се завръща усещането за сигурност и нормалност. Особено след като руските сили бяха отблъснати от пределите на града в началото на войната. Хората до голяма степен са игнорирали или са обръщали малко внимание на въздушните сирени и това е било голям шок за хората тук.

Това заяви пред Euronews Bulgaria британският експерт по сигурността Джими Ръштон,  който от началото на юни следи от първо лице войната от Киев.

По думите на Ръштон с ударите в центъра на Киев и други украински градове руският президент Владимир Путин се опитва отчаяно да отговори на взрива на Кримския мост.

„По оценки на списание Forbes тези атаки са стрували между 500 и 700 милиона долара, което е изключително скъпо. Те не са поразили никакви военни цели, не са поразили никакви цели с реално значение, освен символично. Ако погледнете моста "Кличко" в Киев, който е пешеходен мост за наблюдение и беше открит преди няколко години – руснаците пропиляха изключително скъпа ракета, която дори не нанесе особени щети на този мост, в привидно пряк отговор на Кримския мост. Така че това е знак за отчаяние и те знаят, че не могат да победят украинските военни на земята“, посочи британският експерт.

Те нямат отговор на украинските военни сили. Така че това, което правят е да се опитват да прибягнат до бомбардировки по същество. Това не е проработило срещу британското население през 40-те години на миналия век и няма да проработи срещу украинското население днес. Просто няма да сработи.

Ръштон вижда в анексирането на четирите украински области от Русия опит на Кремъл за замразяване на конфликта.

„Винаги е трудно да се предвиди какво се случва в главата на Путин. Когато подписа анексирането, той веднага каза, че сa отворени за преговори с Киев, така че според мен, а и според много други анализатори, това беше опит за замразяване на конфликта по сегашната линия“, посочи той.

Експертът отбеляза, че руснаците не биха вкарали на фронта танкове от 60-те години, ако имаха неограничени резерви или по-нови превозни средства.

Това не са модерни превозни средства, те не са особено ефективни на бойното поле. И те правят това, защото са отчаяни, защото просто не разполагат с резервите от модерни танкове, за да изпълнят и понесат загубите, които понасят на бойното поле.

Според Ръштон резолюцията на ООН, осъждаща анексирането на окупираните от Русия украински територии, е символичен акт и няма да доведе до практически последствия, но показва как Русия бива изолирана международно.

„Очевидно е, че Русия има право на вето в Съвета за сигурност на ООН, така че единственият орган с реална не само законодателна власт, но и единственият орган в ООН, който я има - Съветът за сигурност, Русия има право на вето над него. ООН не може да направи нищо. Искам да кажа, че е доста важно, че и Индия, и Китай, въпреки че не подкрепиха това предложение в ООН, не гласуваха и против него. Мисля, че виждаме как бавно, но сигурно традиционните алианси на Русия, страните, които традиционно са симпатизирали на Русия, бавно се отдалечават от тях“, коментира Ръштон.

Единственото нещо, на което Владимир Путин реагира, е сила. Той няма да деескалира ситуацията по своя воля.

„Украинците разбират, че всяка част от Украйна, която остава под руска окупация означава зверства, репресии, насилие върху украинските граждани, които живеят в тези райони. Така че за тях това просто не е приемливо“, коментира експертът възможностите за скорошно мирно споразумение между Русия и Украйна.

Това е режим на геноцид, тоталитарен режим, режим, който не се интересува от спазването на каквито и да било принципи за правата на човека. За украинците сега е ясно, че това е война, която ще продължи, докато не изгонят Русия от страната си.

„След като изгонят Русия от страната си, те няма да имат интерес да продължат да се бият. Путин винаги е бил там - те искат той да изтегли войските си от Украйна и тогава ще има мир между двете страни. Докато той не направи това, украинците няма да се предадат. Те няма да спрат да се бият, защото разбират какъв е залогът тук“, допълни Ръштон.

Целия разговор вижте във видеото.