Добро Утро, Европа

Световните лидери застават зад Варшава след падналата ракета

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Часове след взрива в Полша редица лидери изразиха подкрепата си за Варшава.От съвместно изявление на Г-7 и НАТО става ясно, че партньорите поддържат тесен контакт и съдействат на Варшава в разледването на ситуацията.

В разговор с полския държавен глава генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг, е изразил съболезнования за двамата загинали след експлозията и е уточнил,  че Алиансът следи отблизо ситуацията. Говорител заяви, че Столтенберг ще оглави извънредната среща на посланиците от военния пакт в сряда.

Председателят на Европейския съвет, Шарл Мишел, коментира, че Европейският съюз застава зад Полша. Германският канцлер Олаф Шолц нарече случая "ужасен инцидент" и допълни. "Трябва внимателно да се изясни на какво се дължи", каза той. 

Външният министър на Украйна, Дмитро Кулеба, обвини Русия, че създава "конспиративна теория", според която ракета на украинската система за противовъздушна отбрана е паднала на територията на Полша.

Британският премиер Риши Сунак обяви, че Великобритания е в контакт по темата с международните си партньори, сред които и НАТО.

Междувременно в отговор на въпрос от "Ройтерс" говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, коментира, че не разполага с информация за експлозията в Полша. А първият зам.-постоянен представител на Русия в ООН, Дмитрий Полянски, коментира, че случилото се е опит да се провокира пряк военен сблъсък между НАТО и Русия.