Европа

След взрива в Полша: Президентът заяви, че падналата ракета "вероятно е произведена в Русия"

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Полша засилва наблюдението на въздушното си пространство и поставя част от въоръжените си сили в повишена бойна готовност, след като двама души загинаха заради паднал снаряд в село Пшевдов. 

Полският президент Анджей Дуда заяви, че страната му не разполага с убедителни доказателства за това кой е изстрелял ракетата, но тя вероятно е „произведена в Русия“. Той определи случилото се като „еднократен“ инцидент.

 

Защитата на Полша е засилена, сигурността е засилена. Няма индикации, че други подобни събития ще се случат в бъдеще.

Анджей Дуда, президент на Полша

Заради инцидента от Варшава привикаха руския посланик в Министерството на външните работи. От Москва вече отрекоха да имат общо.

Междувременно лидерите от Г-7 проведоха извънредно съвещание по искане на Джо Байдън, часове преди да напуснат срещата на Групата на 20-те най-развити нации в Индонезия.

След разговорите американският президент коментира, че е малко вероятно ракетата, паднала в Полша, да е изстреляна от Русия. Освен това лидерите подкрепят Варшава в разследването на инцидента, който стана близо до границата с Украйна в деня, в който Киев съобщи за нов масиран руски ракетен обстрел. 

 

Ще се погрижа да разберем какво точно се е случило. Изказвам дълбоко съчувствие към убитите двама души. Ще определим колективно следващата ни стъпка, докато разследваме. Имаше пълно единодушие между хората на масата за разговори.

Джо Байдън, президент на САЩ

Междувременно европейски дипломати съобщиха за „Ройтерс“, че посланиците на НАТО ще разговарят в централата на Алианса в сряда по искане на Полша. Президентът Дуда потвърди за срещата и уточни, че полският посланик вероятно ще поиска задействане на чл.4 от договора на НАТО. Според американски медии изтребител на военния пакт в полското въздушно пространство е успял да засече падналия снаряд. 

А от Украйна – Володимир Зеленски заяви, че е "само въпрос на време е руският терор да стигне по-далеч".

 

Предупредихме преди много време за това, което се случва днес. Терорът не се ограничава до националните ни граници. Той вече се разпространи на територията на Молдова. Сега руските ракети удариха Полша, територията на нашата приятелска страна. Загинаха хора. Приемете съболезнования от украинските братя. Колко пъти Украйна каза, че терористичната държава няма да се ограничи само до нашата страна?

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Генералният секретар на ООН - Антониу Гутериш, изрази притеснения за случилото се в Полша. Негов говорител заяви, че е необходимо "да се избягва ескалация на войната в Украйна".

Това не е първият подобен случай от началото на войната - през март в столицата на друга държава от НАТО - Хърватия, се разби безпилотен летателен апарат, прелетял от територията на Украйна през няколко европейски държави.