Политика

Без да е депутат, Борисов ремонтира "на живо" Изборния кодекс (Обобщение)

От Калина Влайкова Калина Влайкова Редактор

Ремонт на ремонта организира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Изборния кодекс. След като правната комисия заседава почти цяло денонощие от вчера следобед до ранните сутрешни часове днес и по инициатива на неговата партия прокара множество драстични поправки в изборните правила, днес около 10 часа Борисов се включи на живо от централата на ГЕРБ, нахока депутатите си и им „препоръча“ при окончателното гласуване на кодекса в пленарната зала да се откажат от повечето текстове.

Сред тях бе връщането на хартиената бюлетина, прекратяване на възможността за електронно отчитане на резултатите от машинното гласуване, заличаване на възможността за създаване на изборен район в чужбина, вдигане на прага за създаване на изборна секция зад граница от 40 на 100 заявления, закриване на Обществения съвет към ЦИК.

По-голямата част от тези предложения се появиха изненадващо в последния момент преди второто гласуване в комисия на среднощното заседание. Инициатор на повечето бяха именно депутатите от ГЕРБ, а текстовете минаваха с подкрепата основно на БСП и ДПС. През последните месеци това трио от партии се прочу като „хартиената коалиция“, но взетите решения на денонощната комисия излязоха далеч отвъд очакваното връщане на напечатаните бюлетини.

С появата си на извънреден онлайн брифинг Борисов на практика обезсмисли всички 24-часови усилия на собствените си депутати и цялата правна комисия.

Упрекът и молбата ми е да не бързат. Нищо не налага такъв драматизъм. Ние зор за хартиена бюлетина нямаме. Искаме честност и справедливост. Ние победихме на тези избори за пореден път с техния изборен Кодекс, с техните машини за гласуване, с техния вътрешен министър.

Бойко Борисов, председател на ГЕРБ

От препоръките му стана ясно, че ГЕРБ вероятно ще отстъпи от всичките си вече гласувани в комисия предложения с изключение на едно – връщането на хартиената бюлетина като равноправно средство за гласуване наред с машините. На самите машини Борисов не вярвал. Той попита защо в Германия са се отказали от бюлетината, а в САЩ общественото мнение по темата е 50:50. 

Boyko Borissov Заедно с Бойко Борисов на живото му включване се появиха председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова и председателят на правната комисия в парламента Радомир Чолаков. Те не взеха думата.

„Район „Чужбина“ – оставете го!“, разпореди още той на хората си в парламента. И добави: „Тези, които живеят и работят за чужди икономики ли ще избират управлението тук? ДПС ще са най-облагодетелствани от този район, но щом ПП и колегите не разбират това, оставете района. И без това през няколко месеца харчим по 100 милиона за избори“.

Малко преди изявата му „Продължаваме промяната“ откриха заседанието на парламента с декларация срещу стахановското заседание на правната комисия и приетите от ГЕРБ, БСП и ДПС текстове.

"Това, което се случи тази нощ, беше един фарс, нямаше нищо общо с парламентаризъм. Това беше една подигравка, в която всички маски паднаха. Това беше нападение срещу демокрацията, дотук с улесняването на гласуването", заяви председателят на парламентарната група Андрей Гюров.

Това е атака срещу българските граждани, прогонени от вашето управление да търсят бъдеще в Европа. Хартиената мафия мина през Изборния кодекс.

Андрей Гюров, председател на ПГ "Продължаваме промяната"

Гюров обясни, че с прокараните нови текстове машините за гласуване на практика ще се превърнат в принтери на разписки, които впоследствие ще се броят на ръка в Секционните комисии.

„Те са измислили тази схема, старите партии, партиите от статуквото, към които вчера официално се завърна и Българската социалистическа партия. Тази битка не приключи тази нощ, нито ще приключи тук в зала, тя ще продължи на улиците“, категоричен е Гюров.

След изказването му парламентарните групи на ПП и „Демократична България“ напуснаха заседанието сред скандирания и викове от залата. И обявиха, че няма да се връщат до влизането на Изборния кодекс за окончателно гласуване в пленарната зала.

Hristo&Andrey Христо Иванов и Андрей Гюров в разговор преди да напуснат пленарната зала и да обявят бойкот на заседанието. Снимка: БГНЕС

„Мафията напуска“, изпрати ги лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

ДБ призоваха БСП да оттеглят законопроекта си за хартиената бюлетина и обещаха в замяна да направят същото със своите промени.

Да започнем диалог на чисто. Ако искате да си намерите повод да участвате в мнозинство на реванша – ваше право. Това Народно събрание започна с клетви за диалог. Но диалогът не е смокиново листо да правите това, което сте си решили.

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България"

По думите на Иванов среднощното заседание е било демонстрация на сила от страна на ново мнозинство, което „е готово да си завземе властта чрез избори“.

Кирил Петков отиде по-далеч и заплаши БСП, че „Продължаваме промяната“ няма да участва в преговори за коалиционно правителство с тях, ако не се откажат от хартията.

„Ние вземаме разумни решения с разумни аргументи. Тон на истеричния разговор дадоха ПП и ДБ – партиите, които си залепиха етикетите „проевропейски“. Те оспорват европейската демокраця, защото никъде в Европа не се гласува с машини“, отговори им Корнелия Нинова. Тя попита ПП и ДБ защо си позволяват да титулуват БСП партия на статуквото и да я пришиват към ГЕРБ и ДПС, но в същото време не се гнусят да гласуват заедно с последните две политически сили за оръжие в помощ на Украйна и покупка на нови бойни самолети.

ПП не искат разговори с БСП за правителство. Тяхна воля. Но да се знае от българския народ как те и ДБ провалят по този начин пътя към борбата с режима, срещу който от години се борим.

Корнелия Нинова, председател на БСП

Нинова на свой ред се включи в наддаването – ако Христо Иванов и Кирил Петков искат БСП да оттегли своя проектозакон за промени в Изборния кодекс, то ПП и ДБ на свой ред да си оттеглят предложението за предоставяне на оръжия за Украйна.

Последното обаче вече е окончателно гласувано от пленарната зала.

Kornelia Ninova Корнелия Нинова и цялата ПГ на БСП отговарят на Кирил Петков и Христо Иванов. Снимка: БГНЕС

В знак на протест срещу цялата сага „Демократична България“ организира протест срещу среднощното пренаписване на Изборния кодекс за утре (18.11) вечер.

„Хартиената коалиция“ ГЕРБ, ДПС и БСП извършиха буквално атентат срещу свободните и честни избори“, се казва в позицията им, с която призовават обществото да се включи в демонстрацията.

Промени в изборните правила се приемат в почти всеки парламент и те най-често са свързани с напрегнати и продължителни заседания, скандали и множество обвинения. За първи път обаче се случва заседание на комисия да продължи през цялата нощ.

Същото очакване има и към пленарното заседание, което окончателно трябва да реши кои промени ще се запазят и кои ще бъдат отхвърлени.