Euronews Сега

Хартиената бюлетина: Депутатите гласуват измененията в Изборния кодекс

От Euronews България Euronews България

Промени в изборния кодекс обсъждат депутатите. Спорен момент в дебатите е връщането на хартиената бюлетина. Партиите, които подкрепят идеята са  ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Доскорошните управляващи от ПП са категорично против.

„Демократичните държави правят всичко възможно да приобщават колкото се може повече свои граждани към избирателния процес, а не да ги дистанцират. Това, което направи законодателят в 45-ото НС, беше на една огромна група хора, говоря за милиони, да им каже „вие няма да гласувате“ по силата на някакъв технически или друг ценз. ГЕРБ не иска да отпадне машинния вот – машинният вот беше въведен от нас. Ние просто искаме да им аи опцията „бюлетина“. И оттам нататък нека всеки избере“, каза пред Euronews Bulgaria депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев.

„На някои партии това им е основния приоритет в този парламент. Очевидно имат някакъв техен си дневен ред, който е различен от дневния ред на обществото. Те искат да ни върнат към едни времена на опашки, на сгрешени протоколи... От друга страна, възможности за манипулация. Това е предпоставка за компрометиране на вота на едни бъдещи избори. И поставя под съмнение мотивацията на тези партии за намеренията им за честен изборен процес“, сподели пред наш репортер депутатът от „Продължаваме промяната“ Йордан Терзийски.