Политика

Георг Георгиев, ГЕРБ-СДС: Военната помощ за Украйна е морален дълг

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

„Дълг морален. Полезно – не бих използвал думата „полезно“, защото тогава, когато се води война, полезното е единствено да възцари мир. Но тезите, че Украйна трябва да бъде оставена на произвола на съдбата и каквото ще да се случи с нея, ние единствено трябва да я подпомагаме хуманитарно, със сигурност не е път към мира.“ Това каза за Euronews Bulgaria депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев относно решението на парламента за предоставяне на военна помощ на Украйна.

„Украйна е държава, която беше нападната вероломно от Руската федерация, непровокирано – държава, обект на агресия. Към такава държава, ние трябва да изпитваме съпричастност и да се опитваме по всеки възможен начин да помагаме. България закъсня в този процес“, смята Георгиев.

 

Над 50 са вече държавите, които помогнаха, включително и военно, на Украйна – нито една от тях не се намира във фактическо състояние на война с Руската федерация, макар че Русия, това са думи на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, „обяви енергийна война на Европа“. Война, в която видяхте какви са последиците за ток, газ, петрол... Макар че България, в рамките на тази война, също не се справи добре.

Цялото интервю вижте във видеото.