Политика

Велизар Шаламанов: Ще изпратим оръжие, което излиза от срок на годност

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

„Оръжието ще го вземем от това, което поддържаме за нашата мобилизационна армия, която е поне три-четири пъти по-голяма от действащата армия. И освен това, става въпрос за оръжие, което излиза от срока си на годност.“ Така бившият военнен министър Велизар Шаламанов обясни откъде ще вземем оръжие, което да изпратим на Украйна. По-рано днес парламентът гласува София да предостави военна помощ на Киев.

„Имаме програма за ускорено превъоръжаване. Именно това се очаква да влезе в парламента. Но най-важното е да помогнем на Украйна да се справи с тази брутална агресия. Виждаме, че единственото, което помага, това е въоръжение и боеприпаси“, уточни военният експерт.

 

Военната техника никога не е излишна, но това е техника, която може да се използва по предназначение, и която България така или иначе трябва да смени със съвременна техника. Ние сме закъснели вече около 20 години, така че е време това да бъде и една възможност за ускоряване на процеса. Естествено, с подкрепата на парламента за необходимото финансиране. И с подкрепата на нашите съюзници – поне част от най-необходимото да бъде получено по механизмите за заместване на въоръжението, предоставено на Украйна.

„Неведнъж сме казвали, че трябва да изпратим това, от което Украйна има нужда. Това са зенитно-ракетни комплекси, самолети, хеликоптери, танкове, бронирани машини, артилерия, боеприпаси. Те няма смисъл да стоят, без да бъдат ползвани, когато има нужда да бъдат използвани по предназначение, в защита на това, което е и нашата свобода и нашите ценности“, каза още Шаламанов.

Цялото интервю вижте във видеото.