Политика

Кристиан Вигенин, БСП: Когато изпращаш оръжие на една от страните, ти си част от войната

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

„Когато изпращаш оръжие на едната от страните, директно или косвено, ти си част от този военен конфликт.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria депутатът от „БСП за България“ Кристиян Вигенин по повод днешното решение на парламента да се изпрати оръжие на Украйна и отрицателната позиция на неговата партия.

„Ние имаме последователна позиция по този въпрос, от самото начало. По отношение на политическата оценка, ние сме осъдили агресията на Руската федерация в Украйна, изразили сме нашата солидарност с Украйна“, припомни той.

 

Настоявахме и продължаваме да настояваме България да има друга роля в това. Защото солидарността с Украйна и украинския народ преди всичко, може да се изрази и по други начини, не с предоставяне на оръжие., което смятаме, че е голяма грешка, а със съдействие по отношение на хуманитарна помощ, съдействие за възстановяване на разрушената инфраструктура... И ред други начини, ключов от които е България да е една от страните, които да търсят и да настояват за политически, дипломатически решения и за търсене на мир.

„Ожесточаването на конфликта или превръщането му в един замразен конфликт, или една позиционна война, с нищо на никого няма да помогне. Така че, ние мислим малко отвъд днешния ден“, смята социалистът.

 

Почти никой не говори за мир. Тук-там започнаха да се чуват гласове на европейски политически лидери, например Макрон, но до този момент никой не прави сериозни усилия да търси мирен изход от този конфликт. Напротив, повечето говорят, че мир ще има когато Украйна победи Русия. Мисля, че това е един доста наивен подход, чиято цена ще бъде платена от украинските граждани.

„Ние поне не можем да си представим, че тази война трябва да бъде насърчавана, докато се избиват руснаци и украинци. Може би докато не загине и последният, който е на фронта. Това за нас е неприемливо и затова ние сме против тази позиция“, убеден е Вигенин.

„Към момента изглежда, че животът на това Народно събрание ще бъде твърде кратък и ще си отиде в края на тази година. То взима решения, които имат много дългосрочни последици“, посочи депутатът от БСП.

„Създава се и сериозен институционален конфликт, тъй като президентът се обяви против изпращането на такава помощ“, допълни той.

Цялото интервю вижте във видеото.