Политика

Парламентът прие да дадем оръжие на Украйна (ОБНОВЕНА)

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

България ще дари оръжие на Украйна, реши парламентът с голямо мнозинство. За внесения от ГЕРБ и "Демократична България" проект на решение гласуваха 175 депутати. Против бяха 49, а един се въздържа.

Очаквано остър дебат в пленарната предшестваше гласуването. 

„Това е един прибързан, неподготвен и чисто политически мотивиран акт, без информация и анализ за рисковете. При обсъждането на такъв ключов въпрос не участваха службите за сигурност. Решението се взема от Народно събрание, което, както се очертава, ще си отиде по Коледа. Това е колективна безотговорност, в която ние няма да участваме. Нека украинци и руснаци се избиват с нашите оръжия, ние ще си изпросим нови от партньорите. Това е цинично и отвратително“, заяви Кристиан Вигенин от БСП.

 От „Възраждане“, които по-рано организираха протест срещу гласуването на военната помощ, отидоха по-далеч и директно обвиниха „евроатлантическата шайка“ в парламента, че въвлича България във война.

И докато БСП и „Възраждане“ са последователно на тази позиция от самото начало, „Български възход“ рязко смениха позицията си на 180 градуса. Стефан Янев обяви, че така ще покажем солидарност с Украйна срещу страната-агресор и ще получим възможност да модернизираме армията си, което е от национален интерес.

 „На 21 април Стефан Янев казва, че изпращане на военна помощ би било грешка. Вие влизате ли с ДПС и ГЕРБ в коалиция на войната срещу коалиция на хартията?“, скочи Корнелия Нинова.

Така „Възраждане“ и БСП останаха сами срещу всички останали парламентарни сили, които подкрепят включването на страната ни в списъка на онези, които подпомагат украинската армия.

Glasuvane Oryjiq Кадър: Народно събрание

„Бъдете спокойни, не участваме в конфликта. Така, както не участват и 50-те други държави, вече предоставили помощ. Ние заявяваме ясно, че България е достоен съюзник, на който може да се разчита“, каза Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“.

"Сега имаме шанс да се наредим до нашите съюзници от ЕС и НАТО. Да оказваме военна помощ, от която Украйна се нуждае. Изпълняваме наш международен дълг, нападнатият от агресивна война има право на самозащита. Всяка страна има право да подпомага, за да се отблъсне агресията", добави Атанас Славов от ДБ.

"Понякога мракобесието тръгва агресивно напред и започва военни действия. Това, че в Европа има война, не е по наше желание. Този въпрос трябва да се отправим към Кремъл. България не е неутрална държава, тя е член на НАТО и ЕС. Не можем да искаме само меда, а когато някой тръгне с жилото, да бягаме и да се гънем", присъедини се Даниел Митов от ГЕРБ.

Междувременно от "Възраждане" организираха протест пред НС срещу предложението България да предостави военна подкрепа на Украйна. 

Това се случва ден след като ресорните комисии в парламента приеха проект на решение по темата. Протестиращите скандираха "НАТО вън!" и "Не на войната", а паметникът на "Цар Освободител" беше опакован с българското и руското знаме. Протестът премина спокойно, под засилено полицейско присъствие.

В крайна сметка решението бе одобрено с гласовете на повечето депутати. То предвижда Министерският съвет да подготви конкретна информация за военната и военно-техническа помощ, която страната ни може да окаже на Украйна "съобразно българските възможности". 

Също правителството трябва да проведе разговори със съюзниците от НАТО, в които да потърси начин да получим съвременна военна техника в замяна на дареното към Украйна руско въоръжение.