Политика

Решено на първи етап: България ще дари оръжие на Украйна (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Russia Ukraine War AP Снимка: AP

България ще дари оръжие на Украйна. Това решение одобриха по принцип депутатите от парламентарните комисии по отбрана и по външна политика.

С голямо мнозинство те приеха проектите на ГЕРБ и „Демократична България“, които предлагат страната ни да предостави военна помощ на Киев. Очаквано срещу тях се обявиха от БСП и "Възраждане". "За" освен вносителите, гласуваха още ДПС и "Продължаваме промяната" 

"Изпращането на оръжие на Украйна категорично ни превръща, макар и косвено, в част от конфликта", коментира Кристиан Вигенин от БСП. Той определи дебата и проектите за решение като "прибързана политическа акция"

"Ако прокарате това престъпно решение, ще стигнем дотам да се въвлечем в конфликта. Няма никаква логика и здрав разум в това", подкрепи го и Ангел Георгиев от "Възраждане".

Срещу техните аргументи се обявиха от "Демократична България" и ГЕРБ. 

"Това, че ще бъдем въвлечени във война, е категорично невярна опорка и хибридка. То би означавало, че всички демокрации, целият цивилизован свят, който до момента нееднократно предоставя помощ на Украйна, е във война. Тук няма как да не заемеш страна. Имаш много ясни две страни – агресор и нападнат. Имаш цивилно население, чиято инфраструктура, население и икономика се разрушават. Това решение не просто не е прибързано, то е много закъсняло", отговори Екатерина Захариева от ГЕРБ.

"Неутралитетът помага винаги на насилника. Ако видите на улицата да бият някого и подминете, на кого помагате - на жертвата или на бияча", допълни я съпартиецът й Христо Гаджев. 

В заседанието участваха министърът на отбраната Димитър Стоянов, който се изказа пестеливо и в смисъл, че е необходим анализ, преди да се вземе решение за военна помощ за Украйна. 

При гласуването на двата проекта едва четирима бяха против. Останалите депутати от двете комисии ги подкрепиха. Двата почти идентични проекта ще бъдат обединени в един и така ще влязат в пленарната зала. В програмата на депутатите за тази седмица окончателното гласуване на този проект за решение е насрочено за първа точка в четвъртък.

Той предвижда още да се възложи на правителството след преговори да потърси начин даренията на българско въоръжение за Украйна да бъдат компенсирани от съюзниците с нова и модерна техника за Българската армия.