Европа

Латвийски министър: Отказът да се помага с оръжие на Украйна е предателство (ОБНОВЕНА)

От Euronews България Euronews България
Artis Pabriks Кадър: "Настоящее время"

Отказът да се предоставя оръжие на Украйна е позиция, много близка до предателството.

Това казва военният министър на Латвия Артис Пабрикс в интервю за рускоезичната телевизия „Настоящее время“. Коментарът му е в отговор на въпрос от страна на водещата за позициите, които Унгария и България заемат по повод подпомагането на Украйна с оръжие срещу руската военна агресия.

„Говорили ли сте с колегите си от тези страни, опитвали ли сте се да промените мнението на някого?“, пита водещата.

„Мисля, че е възможно да променим мнението на тези, които чуват аргументи. Но аз, познавате ме, не се страхувам да говоря директно. Смятам, че до известна степен тази позиция в ЕС и НАТО е много близка до предателството. Така го виждам аз, защото не мога да разбера такава позиция и не я одобрявам. Мисля, че политиците и държавите в ЕС и НАТО, които подкрепиха тази позиция, тези, които споменахте, ще бъдат третирани много зле след това“, е отговорът на министъра.

По съвпадение интервюто се случва ден след като българският президент Румен Радев и представители на ГЕРБ размениха остри реплики по същата тема. Радев е категоричен противник на идеята страната ни да предостави оръжие на Украйна. В парламента обаче има такова намерение. От ГЕРБ вчера го защитиха с аргумента, че пасивността на България я прави да изглежда неубедителен евроатлантически партньор.

„Понеже ходя на съмитите (срещите на върха  - бел. ред.) на НАТО и се срещам с всички европейски лидери – никъде не съм срещал упрек, че България е ненадежден член“, отговори Румен Радев. И подчерта, че навсякъде получава разбиране за ограничените възможности на българската армия.

Упрекът в интервюто на латвийския президент обаче е недвусмислен. Макар да не назовава директно България и Унгария, той казва:

„Изходът от войната в Украйна ще има много сериозно отражение върху интересите на моята държава, на моя народ. Така че е въпрос на наш национален интерес Украйна да победи. Затова сега вие в известен смисъл се борите за нашите интереси, за Европа, за демокрацията, за свободата. И ако някой в Европа не разбира това, означава, че се бори не само срещу интересите на Украйна, но и срещу интересите на Латвия. Ако този някой е член на ЕС и НАТО и върви срещу интересите на моята страна, как другояче бих могъл да го нарека?“

Служебният военен министър Димитър Стоянов категорично отхвърли оценките на латвийския си колега.

„Има решение на от 47-ото Народно събрание, където е казано каква помощ трябва да се оказва. И ние стриктно го спазваме. Нямам навик да критикувам чужди политици, но ще кажа, че България е суверенна република и си взема решенията вътре в страната, а не от някоя балтийска столица или където и да е другаде. Ние трябва да следваме нашия си интерес, а интересът е такъв, какъвто го определя Народното събрание“, заяви Стоянов.

Той призова да се направи оценка на риска, преди да се вземе решение България да изпрати въоръжение на Украйна. Но в същото време отново заяви, че страната ни просто не разполага с подобни наличности. И подчерта, че това не прави България нелоялен член на НАТО и ЕС.

„Това, което беше декларирано пред мен от посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко, е искане на зенитно-ракетни комплекси и оперативно-тактически ракети. Но ние няма как да се лишим от подобно въоръжение“, поясни министърът на отбраната.

Той посочи миналия парламент като пример за трезва оценка на възможните последствия, тъй като тогава се прие решение България да помага само с ремонти на военна техника и хуманитарни доставки. Разпределението на силите в Народното събрание сега обаче увеличава шансовете да се приеме и предложението за предоставяне на оръжие. Такива проекти за решение вече са внесени от ГЕРБ и „Демократична България“, а подкрепа за тях са заявили „Продължаваме промяната“ и ДПС.