Общество

Ще изпрати ли България оръжие на Украйна?

От Калина Влайкова Калина Влайкова Редактор
Raketi BG BGNES Снимка: БГНЕС

Пленарната зала на Народното събрание ще бъде арена на сблъсък по една от най-конфликтните теми от последните месеци. Още в първите дни на новия парламент от ГЕРБ и „Демократична България“ внесоха свои проекти за решение, с които България ще се съгласи да предостави военна помощ на Украйна.

И двете проекторешения предвиждат страната ни да подготви пакет от военна помощ за Украйна, а в замяна да поиска от НАТО и ЕС заместваща техника, съвместима с отбранителните системи на съюзниците. В текстовете на ГЕРБ се уточнява, че военната и техническа помощ на България за Украйна може да включи и наличности с отпаднала необходимост, тоест старо руско въоръжение.

И проектът на ДБ, и на ГЕРБ, предвиждат допълнително разполагане на съюзнически сили у нас.

Темата с предоставянето на въоръжение за Украйна стана ябълка на раздора още в миналото Народно събрание. Тогава то не бе одобрено заради силната съпротива на БСП, която бе партньор в четворната управляваща коалиция. Вместо това се гласува компромисно решение, според което България се съгласява само да ремонтира украинска бойна техника, както и да предоставя хуманитарна и финансова помощ.

Тази съпротива е налице и в момента. Против военна помощ за Украйна са още от „Възраждане“ и „Български възход“. Поддръжниците на решението обаче имат мнозинство в пленарната зала – те са ГЕРБ, „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и ДПС. Въпреки това очакването е за тежки дебати „за“ и „против“ в пленарната зала.

Категорично против изпращането на военна помощ за Украйна е и президентът Румен Радев. Според него такова решение означава пряко въвличане на България във войната.

Проектите на ГЕРБ и „Демократична България“ за изпращане на военна помощ за Украйна не намериха място в програмата на Народното събрание тази седмица и все още предстои да бъдат разгледани от народните представители.