Европа

Конференция в Берлин за възстановяването на Украйна: ЕС отпуска на Киев 1 млрд. евро за енергетиката

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Евросъюзът ще предостави на Украйна спешна помощ в размер на 1 млрд. евро и 400 електрогенератора за възстановяване на електрозахранването. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на международна донорска конференция в Берлин. Тя е посветена на възстановяването на Украйна и работа по нов план Маршал. Междувременно продължава украинската контраофанзива в района на Херсон.

Германският канцлер Олаф Шолц и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен са домакини на международна конференция в Берлин за възстановяването на Украйна. Според Шолц е необходим нов План Маршал за 21. век - референция към план, спонсориран от САЩ за съживяване на западноевропейските икономики след приключване на войната в Украйна.

Това е задача за поколенията, която трябва да започне сега. Възстановяването, реконструкцията и модернизацията на Украйна наистина ще бъдат предизвикателство за поколенията, което ще изисква комбинираната сила на цялата международна общност. Но това е и възможност за бъдещите поколения, ако го направим правилно.

Олаф Шолц  канцлер на Германия

Фон дер Лайен беше категорична, че няма време за губене и цитира данни на Световната банка, според които нанесените от Русия щети в Украйна възлизат на 350 милиарда евро.

Украйна се нуждае от бъро възстановяване, точно сега, докато говорим, особено след като Русия умишлено извършва целенасочени атаки срещу цивилна инфраструктура с много ясна цел да откъсне мъже, жени и деца от вода, електричество и отопление с наближаването на зимата. Това са чиста проба терористични актове.

Урсула фон дер Лайен председател на Европейската комисия

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Русия е унищожила над една трета от енергийната инфраструктура на страната му. Преди това в традиционното си обръщение, навръх 8-ия месец от началото на войната, коментира, че Украйна e защитила независимостта на своя народ.

Украйна смазва така наречената втора армия в света и оттук нататък Русия ще бъде само пешка. Те просят нещо в Иран, опитват се да изтръгнат нещо от западните страни, измислят различни глупости за Украйна, плашат, заблуждават. Никога повече Русия няма да бъде държава, който може да диктува каквото и да е, на когото и да е. Тя вече няма потенциал да диктува. Светът го вижда. Руският потенциал сега се пилее за тази лудост - за война срещу нашата държава и целия свободен свят

Володимир Зеленски президент на Украйна

Украинските сили продължават своята контраофанзива в Херсонска област. През последните дни назначените от Москва местни власти напуснаха административния център Херсон и призоваха местните да преминат на левия бряг на река Днепър.

Oт украинското военно разузнаване обаче предупредиха, че руските сили се подготвят за отбрана, а не за отстъпление. 

От Киев съобщиха, че са нанесли удар по база на бойци на Рамзан Кадиров в Херсонска област. А в своя канал в Телеграм чеченския лидер публикува 13-минутно гласово съобщение, в което вече говори не за "специална операция", а за "война".