Европа

Политолог: Много трудно е да се предположи, че Украйна ще използва „мръсни бомби“

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Много трудно е да се предположи, че Украйна ще използва т.нар мръсни бомби. Това заяви в „Добро утро, Европа“ политологът Сергей Петров, който е от украински произход.  Войната ескалира постепенно, нормално е да чуваме взаимни обвинения от двете страни, смята Петров.

 

 

Т.нар. мръсна бомба не е ядрена бомба, тя е бомба, която също съдържа в себе си радиоактивни вещества. С по-малък обсег е от ядреното оръжие. Би било много трудно да предположим, че Украйна би използвала подобно нещо, защото не трябва да забравяме, че все пак войната се води на нейна територия.

„Разбира се, че много често, когато слушаме обвиненията на Руската федерация, може да очакваме нещо подобно от нейна страна. Към момента няма индикации, казват много експерти, че нито една от двете страни не се подготвя да използва „мръсна бомба“. Други твърдят, че Русия към момента няма индикации, че се готви да използва химическо оръжие или ядрено такова“, допълни Петров.

„Но все пак, вероятността за тактически ядрен удар не е отминала, възможна е от руска страна на украинска територия“, предупреди политологът.

 

Обвиненията са нещо нормално, и двете страни разчитат на информационната война, която водят по между си. Не е тайна за никого – и двете страни си имат специализирани центрове за психологически и информационни операции. Така че, подобни обвинения до края на конфликта все още ще чуваме.

Цялото интервю вижте във видеото.