Европа

Германският президент пристигна изненадващо в Киев

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Steinmeier Twitter Снимка: Twitter

Президентът на Германия пристигна в Киев за първото си посещение в Украйна от началото на руската инвазия - на фона на необоснованите предупреждения на Москва за атака с "мръсна бомба", докато конфликтът навлиза в деветия си месец, съобщава АП.

След пристигането си президентът Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че "за мен е важно в тази фаза на въздушни атаки с безпилотни самолети, крилати ракети и ракети да изпратя сигнал за солидарност към украинците", съобщи германската информационна агенция DPA.

Говорителката на Щайнмайер, Церстин Гамелин, публикува негова снимка в Киев във вторник. "Нашата солидарност е непрекъсната и ще остане такава", написа тя в Туитър.

Германският президент, чиято длъжност е до голяма степен церемониална, успя да стигне до Украйна от третия си опит.

През април той планираше да посети страната заедно със своите полски и балтийски колеги, но заяви, че присъствието му "очевидно ... не е желано в Киев". Щайнмайер е критикуван в Украйна за това, че по времето, когато беше външен министър на Германия, "уж се е присламчил към Русия".

Миналата седмица планирано пътуване беше отложено поради опасения за сигурността.

Посещението на Щайнмайер идва в момент, когато украинците се подготвят за по-малко електричество тази зима след продължителните руски атаки срещу инфраструктурата им през последните седмици. Във вторник гражданите на южния град Николаев се наредиха на опашка за вода и стоки от първа необходимост, докато украинските сили напредваха към близкия окупиран от Русия град Херсон.

Вижте кадри на германската обществена телевизия от пристигането на президента Щайнмайер в Киев: