Европа

Войната в Украйна: Русия може да използва „мръсни бомби“ като претекст за ескалация

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

От Москва изпратиха писмо до генералния секретар на ООН - Антониу Гутериш и Съвета за сигурност, в което отново повториха обвиненията си, че Киев се подготвя да използва т.нар. мръсна бомба. 

Украйна и западните и съюзници, начело с Франция, Великобритания и САЩ отхвърлиха твърденията като “очевидно фалшиви” и потвърдиха подкрепата си за Киев.

 

Обезпокоени сме, че фалшивото обвинение се използва като претекст за по-нататъшна ескалация. Ясно дадохме да се разбере, че отхвърляме тези обвинения. Не виждаме причини да коригираме нашата собствена, например ядрена позиция, нито има индикации, че Русия се готви да използва ядрени оръжия.

Карин Жан-Пиер, прессекретар на Белия дом

Според анализатори няма причина Киев да използва т.нар. мръсна бомба.

 

Това според мен няма смисъл. Мръсната бомба не дава предимство на бойното поле. Няма да промени хода на войната. Виждам го по-скоро като претекст ескалация, ако нещо се случи. Не виждам причина Украйна да иска да използва мръсна бомба в тази война.

Скот Рьокер, “Инициатива за ядрена заплаха”

По молба на Киев, в Украйна пристигат специалисти от Международната агенция за атомна енергия, за да инспектират 2 обекта, за които Русия твърди, че разработват мръсна бомба. 

Т.нар. мръсна бомба е конвенционален снаряд, снабден с радиоактивни, биологични или химически материали, които се разпространяват при експлозия.