The Cube

The Cube: Реакции след призива на руски журналист за насилие срещу украински жени и деца

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Бурни реакции в социалните мрежи след като руски журналист призова в ефир за насилие срещу украински жени и деца по време на войната в Украйна.

Скандално изказване на руския журналист на Russia Today Антон Красовский предизвика гняв и тревога из целия свят. В скандалния видеоклип журналистът казва, че „украинските деца трябва да бъдат удавяни в река Тисина.“

Стотици потребители на социалните мрежи изразиха ужаса и гнева си, който са изпитали от заявеното насилие. Част от тях изпратиха и молитви към украинския народ.

Думите предизвикаха и политически реакции. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба коментира случая в Туитър, като написа, че телевизията трябва да бъде спряна по целия свят, а държавите, които все още не са го направили, са съучастници в руската пропаганда.

Друго коментират, че „езикът на омразата вече е норма за руската държавна телевизия, когато става дума за Украйна“ и че този журналист е само върхът на айсберга.

По-рано днес дойде и извинение от страна на Красовский, в края на което моли за прошка. Много потребители на социалните мрежи, а и извън тях, не вярват на искреността на думите.

Те не вярват и на реакцията на главния редактор на Russia Today, която заяви, че спира да работи с журналиста и смята поведението му за „омерзително“. Някои потребители напомнят, че Маргарита Симонян е редактор и на РИА Новости, която през пролетта публикува скандалната статия, призоваваща да се унищожи Украйна като нация.