Свят

Отстраниха водещия на RT, призовал да се давят и горят деца

От Euronews България Euronews България
Krasovski Снимка: YouTube

Призив за забрана на руския държавен телевизионен канал RT отправи официална Украйна към всички държави. Причината – „агресивно подстрекаване към геноцид“.

 В излъчено миналата седмица предаване водещият Антон Красовски коментира, че украинските деца, които критикуват Русия и руската инвазия, трябва да бъдат „хвърлени в реката, за да се издавят“. Красовски описва подробно и с жестове как децата могат да бъдат пуснати в речните бързеи, за да ги отнесе течението. А като алтернатива предлага на събеседника си – писателя фантаст Сергей Лукяненко – непокорните деца да бъдат вкарвани в „отвратителните малки къщи в Карпатите, там всяка къща се казва „смерекова хата“. Натъпкваш ги и ги изгаряш“.

Официален Киев възнамерява да заведе дело срещу Антон Красовски за агресивно подтикване към геноцид, съобщи външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в Туитър.

По-рано в друг контекст Красовски прави ехидни подмятания по адрес на информация за украински жени, изнасилвани от руските войски.

Антон Красовски е свален от ефир, съобщи главният редактор на RT Маргарита Симонян.

„Изказването на Антон Красовски е варварско и отвратително. Може би той ще обясни каква временна лудост го е предизвикала. За момента спирам сътрудничеството ни, защото нито аз, нито останалите от екипа на RT можем да допуснем дори мисълта, че някой от нас е способен да сподели подобни глупости“, казва Симонян в Telegram.

Самият Антон Красовски също поднесе извинения.

„Вижте, наистина ме е срам, че някак не видях тази граница. Извинявам се на всички, които са се изплашили от това. Извинявам се на Маргарита и на всички онези, за които това изглеждаше диво, невъобразимо и непреодолимо. Надявам се да ми простите“, казва водещият.

Поведението му предизвика вълна от недоволство не само в Украйна и по света, но и в Русия.