The Cube

The Cube: Протести срещу поскъпването на живота  във Франция, Белгия и Германия

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

На фона на отчетената рекордна инфлация в Европа - хиляди протестираха срещу поскъпването на живота във Франция, Белгия и Германия - реакциите в социалните мрежи представя Мария Кръстанова  в рубриката The Cube.

В няколко европейски градове продължават да се провеждат много големи протести и демонстрации, на които гражданите изразяват възмущението си нарастващите цени на живот във всяка една сфера. Кадрите зад мен са от протестното шествие в Париж, където ситуацията е и най-тежка. Eurostar съобщи, че отменя някои влакове между Лондон и Париж заради стачката. В момента в страната има обявена стачка на национално ниво, която стартира вчера.

Припомням, че стачката засяга предимно публичните сектори като училищата и транспорта, но работници и от сектори излязоха на улиците, тъй като стачката започна от френските профсъюзи. Виждате кадри от атмосферата от протестите. Протестиращи държат плакат с надпис: "Който сее мизерия, жъне гняв" по време на демонстрация в Нант, Западна Франция.

Иначе в социалните мрежи продължава тенденцията кадри от протестите да се представят за кадри от протест на европейците срещу членуването на НАТО. Има и потребители, които твърдят, че са жители на въпросните градове, и че медиите лъжат за съществуването на тези протести. Други пък твърдят, че те все пак съществуват, но са изпълнени с насилие и сблъсъци.

Ще продължим да следим националната стачка във Франция и дали тя ще доведе до сериозни промени в политическата обстановка в страната.