Европа

Войната в Украйна: 25 хил. души в Херсон са напуснали домовете си заради т.нар. "евакуация"

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Руските власти потвърдиха за умишлено нанесени удари срещу енергийна инфраструктура на Украйна на фона на прекъсванията на тока в страната, включително в столицата Киев. Операторът на украинската електропреносна мрежа ограничи подаването на ток в няколко области. Междувременно в Херсон назначените от Москва власти обявиха, че продължава т.нар. "евакуация". 25 хил. души са напуснали домовете си.

Електроснабдяването в Украйна продължава да е затруднено. В столицата Киев започнаха планови прекъсвания на тока, за да бъдат избегнати евентуални аварии. От военното министерство на Русия потвърдиха, че целенасочено са нанесли удари срещу енергийни съоръжения в Украйна.

Кметът на Енергодар, където се намира Запорожката АЕЦ, обяви, че градът е на ръба на хуманитарна катастрофа заради липсата на ток и водоснабдяване. По думите му има опасност отоплителният сезон в Енергодар изобщо да не започне.

В тази болница в Изюм персоналът се готви за зимата на фона на проблемите с тока и си спомня за дните, в които украинският град беше под руски контрол.

 

Нямахме логистика. Загубихме връзка с Украйна. Нямаше къде да евакуираме пациентите. Можехме да разчитаме само на себе си и на доброволци.

Юрий Кузнецов, хирург

В Херсонска област назначените от Москва власти заявиха, че започва създаването на местни милиции, както и че 25 хил. души са напуснали домовете си, като част от т.нар. "евакуация". Освен това обвиниха украинската армия за детонация на самоделно взривно устройство в областта.

Украйна обвини Русия, че опитва да прекъсне телекомуникациите в Херсон, за да не могат гражданите да изпращат информация на украинските въоръжени сили.

На този фон през последното денонощие се съобщава за удари в жилищен район в град Николаев. Според местните власти щетите са нанесени от руски ракети S-300.

Украинските сили заявиха, че инструктори за работа с ирански дронове "Шахед" са били забелязани в Беларус. Според британското министерство на отбраната Русия продължава да използва ирански дронове във войната. А вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че от Израел са предоставили на Украйна информация за унищожаването на безпилотни самолети, произведени в Иран.

Междувременно руски военен самолет падна върху жилищна сграда в сибирския град Иркутск. От Москва съобщиха, че инцидентът е станал при изпитателен полет, а двамата пилоти на борда са загинали. На мястото е избухнал пожар. Това е вторият подобен инцидент в рамките на седмица, след като по-рано руски изтребител падна в град Ейск, близо до Украйна. Тогава загинаха най-малко 15 души.