Euronews Primetime

Надежда Нейнски: Имам информации, че Русия ще се намеси в съставянето на правителство у нас

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Политическата криза, в която се намира страната ни в момента, допринася за влошаването на имиджа ѝ в Европа.

Това мнение изрази в Euronews PrimeTime бившият министър на външните работи Надежда Нейнски. Тя подчерта, че oсвен техническите критерии за Шенген, които България е изпълнила, е необходимо да се вземе и политическо решение, а то зависи от авторитета и имиджа на България.

Спечелването на доверието на всяка една страна, в случая Нидерландия, е сложно нещо и освен дипломация се изисква и какво на практика продава тази дипломация. Изисква се политическа стабилност, реформаторска политика и добър авторитет на страната, така че тя да бъде убедителна в своите стремежи.

По думите на Нейнски, ако България не съумее да убеди своите партньори в ЕС за нейната реформаторска политика и способността ѝ да провежда ефективна борба с корупцията, за реформа на съдебната система и ясна геополитическа заявка, то няма как да успее да постигне онова ниво на доверие, което ще даде възможност безапелационно да бъде подкрепена за присъединяване към Шенген.

Бившият външен министър не изключи възможността Румъния да влезе в Шенген през декември без нас.

„Евроатлантизмът не е куха фраза. Това е привързаност към определена ценностна система, която включва държавност, реформаторска политика. В този смисъл, един от тестовете за това дали има такова мнозинство в Народното събрание ще бъде гласуването за предоставяне на военна помощ за Украйна. Тогава ще стане много ясно кой къде стои на политическата карта“, подчерта Нейнски.

Информациите, които достигат до мен са, че ще се направят много сериозни опити най-вече от Русия за намеса в съставянето на новото българско правителство. В този смисъл, е важно в България да има много ясно евроатлантическо мнозинство.

Според Нейнски мнозинството, което избра председател на Народното събрание, не е онова, което ще промени имиджа на България и ще ѝ даде стабилност и проведе необходимите реформи.

„През политическата си кариера съм видяла хора и политици, които на думи са големи демократи и евроатлантици, но когато се стигне до вземане на конкретни решения, някак си не им стига било кураж, било техните зависимости от миналото се оказват по-силни от заявените намерения“, посочи бившият външен министър.

Тя изтъкна, че след периода на Студената война за първи път вътрешнополитическите решения са обусловени до толкова голяма степен от външнополитически фактори и всяка страна трябва да се определи.

„Лесно е да бъдеш демократ и евроатлантик на думи, съвсем различно е да вземаш решения, които на практика да изискват усилия, саможертва и скъсване със стереотипи на миналото. Не трябва да бъдем обект, а субект на вземането на решения в рамките на ЕС и НАТО“, категорична е Нейнски.

Целия разговор вижте във видеото.