Euronews Primetime

Николай Свинаров: Обвиняващите България за спрения руски газ трябва да влизат в затвора

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Много ми се иска да се намери механизма за съставяне на правителство, но за съжаление вътрешнополитически сме изключително закъснели с много неща, като например това, че в края на 2022 г. все още нямаме яснота какъв е нашият национален интерес – за едни той е да сме близки с Русия, за други се изразява в това да бъдем достойни членове на НАТО и ЕС. Политическите партии изграждат националния интерес на базата на своята идеология, вместо обраното – да изграждат идеологията си на база националния интерес.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria Николай Свинаров – бивш министър на отбраната в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Продължаваме да слушаме да се приказват неща, които са категорично против България, като това че не е виновна Русия, че ни спря газа, а България и как щели да ни осъдят в едно арбитражно дело. Аз мисля, че за подобни изказвания хората трябва да влизат в затвора, защото това е форма на национално предателство.

Според Свинаров подобни тези пропагандират хората, които през годините идеологически и икономически са свързани с руските интереси.

Бившият министър на отбраната подчерта, че трябва да се направи много ясна преценка какво можем да предоставим на Украйна като военна техника.

Ето още един парадокс, който чуваме пак от институциите – "ама ние като подпомогнем Украйна с оръжие се въвличаме във войната и продължаваме войната". А някой е решил, че Русия трябва непременно да спечели, колкото е възможно по-бързо? Подобна позиция означава, че не бива да подпомагаме Украйна, за да може Русия по-бързо да я победи.

По думите на Свинаров използването на ядрено оръжие означава във всеки случай ответен удар и тежък катаклизъм, който едва ли е желан резултат за която и да е държава.

„Много ми се иска едно евроатлантическо мнозинство да има не един, а два пълни мандата, за да може България наистина да стъпи на правилния път. Надявам се, че това ще бъде осмислено и от партийните лидери, които в момента определят политиката на страната“, коментира актуалната политическа ситуация в страната Свинаров.

Целия разговор вижте във видеото.