Политика

Владимир Кисьов: Имаме шанс за Шенген

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

България има шанс да бъде приета в Шенген, въпреки колебанията във вътрешната политика, които показва пред останалите членове от европейското семейство. Това коментира бившият заместник-министър на външните работи Владимир Кисьов. Забавянето на членството ни, според него е резултат от грешни политики в последните 25 години.

 

Една нестабилност в държавата винаги влияе и на взимането на решения от останалите, с които си член на едно семейство. Когато не се държиш в собственото си семейство по най-приличния начин и всяваш раздори и нямаш позиции по общи европейски въпроси, ясно изразени, това дава и негативно отношение на някои от страните членки. В това число и позицията ни по отношение на Украйна, по отношение на Путин. По всичките тези неща България седи прекалено разкрачено. Дори и след 2000 година, когато паднаха визите за България – където съм пряк участник и знам много добре как се развиваха нещата, имаме 22 пропуснати години от българските политици. Досега трябваше 100 пъти България трябваше да е член на Шенген.

„Това, че становището на Нидерландия сега в Европарламента беше с такъв мандат, гласуваха против влизането на България и Румъния в Шенген, не означава, че в този един месец не може да бъде променено това становище. Защото Нидерландия е една от малкото страни в ЕС, която за всяко заседание, в това число и заседанието на Съвета на министрите, ще влезе за нов мандат в националния си парламент, както се гласува в Съвета на министрите“, смята Кисьов.

„Всяка крачка напред в европейското семейство, в европейската интеграция, води до положително развитие на България, а не за отстъпление в позициите“, убеден е той.

Цялото интервю вижте във видеото.