Европа

Макрон: Има перспектива за постигане на мир в Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Има перспективи за мирно уреждане на военния конфликт в Украйна. Мнението изрази френският президент Еманюел Макрон на конференция в Рим. Според него, това може да се случи, когато и двете страни в конфликта намерят допирни точки за диалог.

Поканен на откриването на конференция мир, организирана от „Сант`Егиджо“ – организация на миряни, близки до Ватикана, френският президент акцентира на необходимостта от мирно решаване на конфликта.

Има перспектива за мир и в един момент това ще се случи. В зависимост как се развият нещата и когато украинският народ и неговите лидери вземат решение, при техните условия, мирът ще бъде намерен между сегашните врагове на една маса. Международната общност ще бъде там.

Еманюел Макрон, президент на Франция

Италианският президент Матарела също взе думата.

Заплахата, пред която сме изправени, увеличава призракът на ядрените оръжия. Тези ужасни сценарии събуждат в съвестта ни защитата на правото на мир, което ни обединява тук.

Серджо Матарела, президент на Италия

Папа Франциск на няколко пъти предупреди страните в конфликта за опасността от надпреварата във въоръжаването. Тази тема е била повдигната на срещата на Светия отец с френския президент в понеделник сутринта.