Политика

Йордан Терзийски, ПП: Убеден съм, че България има с какво да помогне на Украйна

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

„Предстои Министерски съвет да ни предложи, но аз съм убеден, че България има достатъчно отбранителна мощ, с която да подпомогне Украйна. И разбира се, да не отслаби под никаква форма отбранителната мощ на страната.“ Това каза за Euronews Bulgaria депутатът от „Продължаваме промяната“ Йордан Терзийски по повод решението на парламента за изпращане на военна помощ за Украйна.

„Това ще е една допълнителна възможност дори да я засили, като се освободим от стара военна техника и я обновим с нова такава“, допълни той.

 

Преди месеци имаше конкретни разговори с украинската страна и тогава те бяха изпратили много конкретно искане към нас, което ние тогава удовлетворихме. То не беше за военна подкрепа, а сега нещата се промениха. Вече се оформи това мнозинство в парламента, което даде възможност на Министерски съвет да излезе с позиция и с предложение за решение да се даде съответната военна помощ за Украйна.

„Това решение е навременно. Преди месеци искането от украинска страна беше съвсем различно. Тогава имахме много активна комуникация с президента Зеленски, той поиска точно това. И ние му го предоставихме. Бяхме в постоянни партньорски взаимоотношения с него, така че вярвам, че партньорството ни с НАТО и с Украйна е на много добро ниво през всички тези месеци“, смята Терзийски.

Цялото интервю вижте във видеото.