Европа

Журналист от Полша: Появиха се и мнения, че украинските ракети може да не са паднали случайно

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Властите повтарят това, което чуваме от 24 часа – най-вероятно става въпрос за украинска ракета, случайно попаднала на полска територия и това на мен лично ми се струва, какъвто е и консенсусът в полското общество, че това е най-вероятното обяснение.

Това заяви в ефира на Euronews PrimeTime полският журналист Боян Станиславски.

Случаят се разследва, знаем че украинската страна също ще бъде един вид допусната до тези процедури, но според мен най-важното е може би това, че американската страна още от самото начало заяви, че ще поиска от Полша допускане на присъствие на техните експерти при това разследване.

„Мисля, че тук става въпрос най-вече за контрол не толкова на самото разследване, колкото върху наратива, който ще бъде упражнен след неговото приключване“, посочи журналистът.

Станиславски коментира, че в Полша са изживели един доста неприятен дисонанс в самото начало, след като се е установило, че въпросните експлозии са причинени от военно оборудване, от ракети.

Започна едно гадаене, че най-вероятно става въпрос за руска провокация срещу НАТО-вска държава. Този наратив беше подхванат първо от президента Зеленски и властите в Киев. След това без много замисляне повторен и от властите във Варшава и трябваше да се изчака намесата на сериозни центрове, вземащи решения, за да бъде това опровергано.

По думите на журналиста в Полша приемат с известно учудване изявленията, идващи от официален Киев.

„Поляците, украинците и въобще в Източна Европа са свикнали с това, че мнения, които идват от Запада и специално от Вашингтон и които са изразени по един много категоричен начин, не се оспорват“, посочи Станиславски.

„Аз поне наблюдавам известно учудване, но разбира се всичко това е подплатено с реторика за разбиране за фрустрацията на украинските власти и т.н.“, добави той.

Според мен всичко върви именно към упражняване на някакъв мек натиск върху властите в Киев и това допускане на украински следователи до разследването е един вид опит да бъде прекратена всякаква спекулация около този инцидент.

Според Станиславски ако в крайна сметка заключението от разследването гласи, че това е украинска ракета, ще бъде много трудно за украинските власти да поддържат същата история за случая по начина, по който го правят сега.

„Такива разногласия със сигурност подпомагат едни спекулации в полското обществено мнение, които за Украйна са доста вредни от гледна точка на настроенията, които биха могли да провокират в полското общество“, отбеляза журналистът.

Появиха се някакви интерпретации, където се твърди, че тези украински ракети може би не са попаднали съвсем случайно, а е имало някакъв замисъл. Може би това е някакъв отчаян опит отстрана на президента Зеленски и неговото обкръжение да интернационализира военното измерение на този конфликт.

Станиславски посочи, че се наблюдава известно притеснение и страх сред хората в Полша, но по думите му реална опасност няма.

Журналистът посочи, че в източна Полша отдавна вече са затегнати мерките за сигурност, включително и заради кризата с мигрантите, пропускани от Беларус.

Целия разговор вижте във видеото.