Свят

Блинкен: Крайният виновник за инцидента в Полша е Русия

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Продължават разследванията за това как ракета се оказа на територията на Полша. Въпреки това, според американския държавен секретар Антъни Блинкен има само един отговорен за инцидента, при който загинаха двама цивилни.

 

Каквото и да е окончателното заключение, вече знаем кой е крайният виновник за този трагичен инцидент - Русия.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Варшава, Киев и Вашингтон провеждат независими разследвания за удара. Според предварителните данни на Полша - до удара се е стигнало след като украинска система за противовъздушна отбрана е противодействала на руски бомбардировки. 

Полският президент Полша Анджей Дуда, който посети мястото на взрива заяви, че нищо не подсказва, че става дума за умишлено нападение. Подчерта, че ако украинските власти искат да получат достъп до документи и информация, ще се нуждаят от "конкретно правно основание".  

Местните казват, че са шокирани от факта, че войната по някакъв начин е стигнала до тях. 

 

Не сме очаквали подобно събитие, въпреки че инциденти се случват, особено когато на шест километра от нас има война. Подобен инцидент може да се случи по всяко време.

Ева Бира

Западните лидери отхвърлят опасенията от опасна ескалация, като заявяват, че ударът вероятно е бил инцидент.  

Експерти твърдят, че ракетата вероятно е била С-300 руско производство, датираща от времето, когато Украйна беше част от Съветския съюз.

НАТО и САЩ подкрепиха оценката на Полша, че ракетата вероятно е била изстреляна от украинската противовъздушна отбрана. Но от Киев отхвърлят тези твърдения, като заявиха, че разполагат с доказателства за "руска следа".