Добро Утро, Европа

Зеленски: 10 милиона души са без електричество след руски удари

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В началото на зимата около 10 милиона души в Украйна са без електричество след като новата вълна от интензивни руски бомбардировки беше насочена към важни електроснабдителни системи и жилищни райони.

Съобщава се и за цивилни жертви.

 

Последствията от поредната ракетна атака срещу Украйна се усещат през целия ден. Отново, имаше извънредни прекъсвания на електрозахранването, освен планираните. Към момента повече от 10 милиона украинци са без електричество.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

И докато температурите се понижават и заваля сняг, в Киев живеят без отопление. Въпреки сложната ситуация, жители на украинската столица не губят вяра.

 

Знам, че нашата вяра е толкова силна, че ще преживеем зимата, ще го преодолеем. Усещаме я, глупаво е да отричаме, че не я усещаме, и е глупаво да отричаме заплахите, че колкото по-студено става, толкова по-големи са рисковете, че зимата в Киев ще бъде, меко казано, трудна. Но няма никакво съмнение, че ще я преодолеем.

Наталия

От Кремъл обвиняват за страданията на цивилното население отказа на Киев да преговаря.

В Херсон жителите бавно се приспособяват към новия си живот без руските военни.

 

Справихме се толкова много месеци, почти 9 месеца. Ще преживеем зимата. Най-важното е да възстановим електричеството.

Надежда Свитенко

Междувременно Международната агенция за атомна енергия прие трета резолюция, в която призовава Кремъл "незабавно да прекрати всички действия" в украинските ядрени съоръжения. От февруари няколко пъти бяха нанесени удари край Запорожската атомна електроцентрала, като Русия и Украйна се обвиняват взаимно.