Европа

Зеленски отхвърли „кратко примирие“ с Русия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че прекратяването на войната с Русия "не гарантира мир". По думите му, не трябва да се правят никакви териториални отстъпки от украинска страна.

Той подчерта пред участниците в международния форум по сигурността в Халифакс, Канада, че страната му вече е предложила план за мир в 10 точки.

Сега Русия търси кратко спиране на огъня, почивка, за да си възвърне силите. Някой може да нарече това край на войната, но такъв отдих само ще влоши ситуацията. Най-лошите идеи за наши отстъпки на земи или суверенитет не могат да бъдат наречени мир. Неморалните компромиси ще доведат до нови кръвопролития. Един истински дълготраен и честен мир може да бъде само резултат от пълното унищожаване на руската агресия.

Синх – Володимир Зеленски – президент на Украйна

Зеленски очерта своя мирен план от 10 точки, който представи пред ООН и Г-20 и помоли участниците във форума в Халифакс да подкрепят предложенията.

Министърът на отбраната на Канада заяви в петък, че армията на Украйна печели войната, а руският президент Путин е обединил НАТО. Анита Ананд направи този коментар в началото на срещата в Халифакс, събрала висши служители от сферата на отбраната и сигурността от западни страни.

Междувременно в интервю за британския тв канал "Скай Нюз" заместник-министърът на отбраната на Украйна Володимир Гаврилов изказа убеждение, че войната може да приключи до края на следващата пролет или дори по-рано. Дотогава, по думите на Гаврилов, руските войски вече ще са се изтеглили окончателно от украинска територия.