Европа

Завод в Белгия може да съхранява 100 MWh електроенергия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В белгийския регион Валония се намира най-голямото съоръжение за съхранение на енергия в Европа. 40 литиево-йонни мегабатерии осигуряват стабилно разпределение на енергията към белгийската обществена мрежа, когато вятърните и слънчевите ресурси станат по-оскъдни. В настоящата криза способността за съхранение на електроенергия се смята за ключов елемент на стратегическата автономност.

Днес осъзнаваме, че енергийните ресурси са въпрос на суверенитет. С батериите, които ни позволяват да съхраняваме възобновяема енергия, произведена на местно ниво, можем да се справим без внос на изкопаеми горива.

Мишел Кодисер, изпълнителен директор на Corsica Sole

Централата може да съхранява 100 мегаватчаса електроенергия. Всяка батерия има живот 10 години и струва 800 хиляди евро. Освен това ще бъдат рециклирани от производителя. В инсталацията са инвестирани 30 милиона евро, без да се разчита на публични средства.

Появата на капацитет за съхранение е пряко свързана с растежа на възобновяемата енергия и нейното значение в мрежата. Като илюстрация, последният фонд, който управляваме, има инвестиционен капацитет от над 1.5 милиарда евро, които са събрани от френски и европейски институции, но също и от Азия и Северна Америка.

Рафаел Ланс, управител на Фондове за енергиен преход Mirova

В контекста на прекъсването на доставките на руски газ и войната в Украйна, Европа се бори да намери баланс между нарастващото търсене на енергия и борбата с измененията на климата.

Европейският съюз има нова програма за подпомагане на държавите-членки за укрепване на енергийната им независимост. Преди индустриалното развитие на иновативни технологии като водорода, правителствата трябва да инвестират възможно най-много в производството и съхранението на електроенергия.

Изабел Маркес да Силва за Euronews от Валония.