Икономика

България изпуска 1 млрд. евро, ако не дефинира енергийно бедните

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

България няма да може да кандидатства за втори транш от парите по Плана за възстановяване, ако до края на този месец не въведе дефиниция за енергийна бедност. На този фон Партията на европейските социалисти организира дискусия за намаляване на цените на енергията у нас и дефиниране на енергийно бедните.

По данни на Евростат за 2021 година 7% от гражданите на Европейския съюз не са имали достъп до адекватно отопление. За България този процент е значително по-голям – почти 24% от населението. За да може да има адекватни мерки за подпомагане на тези хора, правителството трябва да измисли дефиниция за енергийно бедни.

 

В момента комисията, която се занимава с този казус е измислила дефиницята за енергийна бедност... В момента разговаряме как тя да се изприлага през следващите години, как да се верифицира статута на енергийно бедните. Предстои да се изчистят тези казуси – например да се види как да се следи кои сгради вече са се възползвали от различни европейски програми. Дори ние да не успеем до крайния срок, който е края на декември, ние ще продължим да работим. Критерият в момента е след взимането предвид на разходите на домакинство за енергия, характериските на домакинството – тип на жилището, възраст на хората, като се сметне всичко те да попадат под абсолютната линия на бедност.

Атанас Пеканов, вицепремиер

В Европейския съюз линията на бедност се изчислява като 60% от средния доход за страната. По думите на председателя на енергийната комисия в парламента – Делян Добрев програмата по плана за възстановяване ще позволи на живущите в многофамилните жилищни сгради и блокове да кандидатстват за финансиране за енергийна ефективност.

 

Условието в новата програма е да има технически паспорт на самата сграда и да има енергийно обследване. Сгради, които нямат такава документация, трябва по най-бързия начин да се организират и да си ги набавят. А парите ще за издаването на паспорта ще бъдат върнати след кандидатстване по програмата.

Делян Добрев, председател на комисията по енергетика

Добрев добави обаче, че в момента всички битови потребители се разглеждат като енергийно бедни, тъй плащат по-ниска цена, определена от Комисията за енергийно и водно регулиране. Поради тази причина през последните години не се приемала дефениция за енергийно бедни.
„Следващите три години всички битови потребители ще продължат да се разглеждат като енергийно бедни, ще плащат по-ниска цена, определена от регулатора. Ние приехме такова решение на НС. Хубаво е да има дефиниция на енергийно бедни, но в момента не е належащо“, каза той.

Не такова мнение изрази председателят на самия регулатор – Иван Иванов.

Чрез дефиницията за енергийно бедни и промени в закона за енергетиката КЕВР може ли да дава преференциални цени на нуждаещите се, които са по-ниски от определената за месеца?

 

Да, може. А никой тук не каза някакви данни как могат да се подпомогнат енергийно бедните. Когато Комисията и министерството на енергетиката под ръководството на Теменужка Петкова изготвихме модел за дефиниция на енергийно бедни, както и мерки. Предложихме ги на министерството на труда и социалната политика, но нищо не се направи.

Иван Иванов

Ако България не предложи дефиниция за енергийно бедни до края на декември, държавата няма да може да кандидатства за втори транш плащания по Плана за възстановяване в размер на над 1 милиард евро. А ако България не поиска второ плащания, това ще забави и другите плащания. По думите на евродепутатът Сергей Станишев Брюксел планира и нови средства.

 

Част от мерките са свързани с допълнително солидарно облагане на банките, както и на фармацевтичните компании. Но освен това държавите трябва също да подпомогнат своите граждани. Предвижда се разхлабване на фискалните правила, за да има пари да се подпомагат нуждаещите се.

Сергей Станишев

Система за помощ на енергийно бедните обмисля и министерството на земеделието.

 

Създаването на социален фонд. Част от парите за дърводобива ще отиват в този фонд. И след като определим кои са енергийно бедните те да бъдат дотирани и на тях да им се намали цената за дървата. Това няма да кара държавата да намалява цените генерално на дървата.

Явор Гечев, служебен министър на земеделието

Когато дефиницията бъде готова, се очаква тя да бъде въведена през промени в закона за енергетиката, които да се приемат от депутатите в Народното събрание. Чак тогава вече ще могат да тръгнат парите за енергийни помощи.