The Cube

The Cube: Великобритания забранява TikTok за държавни служители

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Обединеното кралство ще забрани използването на TikTok на всички правителствени телефони с незабавен ефект като „предпазна мярка“ за сигурността си, заяви лично началника на кабинета.

Това се случва след като по-рано тази седмица лично ресорния министър Том Тугендхат поиска от Националния център за киберсигурност на страната да проучи какви са възможностите за потенциална забрана на правителствените телефони, за да се запази безопасността им.

Ако решението влезе в сила, Обединеното Кралство става поредната държава последвала примера на Белгия, Съединените Щати и Европейската Комисия. Основното обвинение срещу компанията майка на TikTok е, че предава данни на потребителите си на китайското правителство поради съществуващ закон.

TikTok, което е най-тегленото приложение през 2022 г., отрича обвиненията, наричайки ги „фундаментални заблуди“.

Редица правителствени служби в Обединеното Кралство имат акаунти в TikTok, като дори тази сутрин министерството на отбраната качи в акаунта си видеоклип на танк, който ще доставят на Украйна. За Би би си от министерството са заявили, че ще продъжат да използват приложението, за да популяризират работата на въоръжените сили. Парламентът на страната обаче закри своя акаунт още през август месец миналата година. Профилът на „Даунинг стрийт“ не е обновяван откакто бившият министър-председател Борис Джонсън напусна поста си. За сметка на други министерства- като това на отбраната и енергетиката, които са доста активни в последно време.

На фона на всичко това от Белия дом настояват китайските собственици да продадат дяловете си във фирмата.