Свят

"ТикТок бойци": Какво правят чеченците в Украйна?

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Chechenci AFP Euronews Чеченският доброволчески батальон "Джохар Дудаев" държи знамето на Чеченската република Ичкерия по време на тренировка в Киевска област на 27 август 2022 г. Снимка: AFP чрез Euronews

Чеченците са сред няколкото етнически групи, които се сражават от двете страни на войната в Украйна.

Сред сражаващите се заедно с украинските войски са и най-старите и яростни врагове на руския президент Владимир Путин - ветерани от войните в родината им и търсени от Москва сепаратисти. Някои от тях са на страната на Киев още от началните етапи на войната през 2014 г.

В същото време Русия използва лоялни на Кремъл чеченци, за да дисциплинира и, както се съобщава, дори да екзекутира несъгласни войници, както и да сплашва цивилни в Украйна.

Но какво правят чеченците в Украйна? Защо са там? И какъв е ефектът от тях на - и извън - бойното поле?

Защо чеченски войници се сражават за Русия в Украйна?

Чечения е размирна част от Южна Русия в Кавказкия регион. След разпадането на СССР през 1991 г. предимно мюсюлманското население се опитва да се откъсне и да създаде собствена държава. Това води до две ужасни войни през 90-те години, които завършват с установяването на контрол над Чечения от страна на Москва.

Експертите твърдят, че чеченците, които днес воюват за Русия в Украйна, са тези, които се съюзиха с Москва, за да сломят бунта на собствения си народ по време на Втората чеченска война от 1999 до 2009 г.

Оттогава те действат като сили за сигурност на полуавтономната Чеченска република, като поддържат желязна хватка върху населението и потискат сепаратистките бунтовници и някои ислямисти, които може да се опитат отново да предизвикат Москва.


"Те са привлечени от руския режим", казва Жан-Франсоа Рател, доцент в Университета на Отава, който е специалист по чеченския конфликт. "Те получиха оръжия, работа и милиарди долари от държавата."

Чеченците, които се сражават под знамето на Русия, са известни като кадировци или кадировици, по името на бащата на лидера на Чеченската република Рамзан Кадиров, често наричан "бясното куче на Путин".

Рамзан наследява поста от баща си, Ахмад Кадиров, превратаджия, който първоначално обявява джихад срещу Москва по време на Първата чеченска война.

По време на втория чеченски конфликт през 1999 г. както Ахмад, така и Рамзан, който служи като личен шофьор и бодигард на баща си, преминават на руска страна.

Оттогава милицията е подкрепяна от руската служба за сигурност ФСБ.

"Те са като негова лична армия", казва Харолд Чеймбърс, анализатор на Северен Кавказ, пред Euronews, като посочва, че "голямата причина", поради която те са в Украйна, е, че Кадиров - твърд привърженик на войната - иска да си спечели благоволението на руския президент.

През октомври Кадиров заяви, че е изпратил тримата си сина, на 14, 15 и 16 години, да се бият заедно с руските сили на фронтовата линия в Украйна.



Какъв е ефектът на чеченците на бойното поле?

Хиляди чеченски пехотинци се вляха в Украйна още в първите дни на войната, започнала на 24 февруари 2022 г.

Оценките за техния брой варират, но се смята, че на руската страна има около 9000 чеченци, като повече от 21 000 са преминали през конфликта.

Добре запознати с контрабунтовническите операции у дома, те са участвали в градските боеве в Мариупол, Северодонецк и по-широкия регион Донбас в Югоизточна Украйна.

Но Рател е скептичен относно значението им на бойното поле, като ги оприличава на частна армия за еднократна употреба.

"Това не са елитни войски", каза той. "Най-вероятно са били използвани като груба сила... Винаги е по-лесно да бъде убит чеченец във война, отколкото етнически руснак."

"Те са били третирани като пушечно месо за известно време".

Обявената през септември от Путин "частична мобилизация" на 300 000 войници е непропорционално насочена към етнически малцинства или мигранти от Централна Азия, много от които произхождат от бедни общности.


Kadirov Euronews Рамзан Кадиров, лидер на руската провинция Чечения, жестикулира, говорейки пред около 10 000 войници в регионалната столица на Чечения Грозни, Русия, вторник, 29 март 2022 г. Снимка: AP

Според руската служба на Би Би Си войниците от руски региони с преобладаващо мюсюлманско население, като Дагестан, са загивали десет пъти по-често, отколкото тези от Москва.

Въпреки че точният брой на загиналите чеченци не е известен, подобно на по-широките данни за жертвите и от двете страни на конфликта, Чеймбърс твърди, че те са "понесли тежки загуби".

Все пак чеченските бойци изпълняват и други важни роли във войната, като често вършат мръсната работа на Москва.

Съобщава се, че чеченците са използвани за налагане на дисциплина на недоволните руски войници, като дори екзекутират дезертьори и такива, които се опитват да преминат на украинска страна.

"Дават им се мисии, при които може да се нарушават законите на войната", казва Рател пред Euronews. "Те са склонни да се държат повече като престъпници, отколкото като войници".

Той посочва, че чеченските пехотинци са замесени в изтезания, грабежи и дори понякога са се изправяли срещу руската армия по време на 11-месечната инвазия.



Пропагандата на Кремъл за "елитните бойци"

Разполагането на брутални и закалени в битки чеченци в Украйна е и опит за психологическа война, целящ да всее страх в украинското население.

Те бяха пуснати в Киев в първите дни на войната, когато Русия се стремеше да превземе столицата и да обезглави Украйна.

"Имаше много пропаганда", казва Рател. "Русия се опитваше да разпространи идеята, че те са елитни бойци, дошли да унищожат Украйна".

Но този "пропаганден ефект" беше до голяма степен кух, каза той пред Euronews, като добави, че той до голяма степен изчезна, след като първоначалната атака срещу Киев се забави и след това се срина през пролетта.

"Те са известни повече като бойци от Инстаграм, отколкото като буйстващи специални сили. Те са по-добри в социалните медии, отколкото в бойните действия."

И понякога тези кликвания, харесвания и следвания са имали смъртоносна цена.

"Заради това колко много публикуват в социалните медии", казва Чеймбърс, имало е "абсолютно ужасяващи проблеми с оперативната сигурност", което е позволило на украинските сили да локализират и бомбардират руски бази, убивайки техни войници.

Според Чеймбърс публикация на един от синовете на Кадиров в Telegram, докато той е бил на обиколка в Украйна, предполагаемо е помогнала на Киев да нанесе ракетен удар месеци по-късно.


 

Кои са чеченците, които се борят за Украйна? И защо са там?

Но Русия не е единствената страна, която използва чеченци на бойното поле.

Макар че броят им е много по-малък и се оценява на около 200 бойци, анализатори твърдят, че чеченците са се присъединили към украинските сили и се сражават в Украйна - понякога участват в сблъсъци с други чеченци на руска страна.

"Имаме един смесител от различни видове хора и идеологии", казва Рател. "Има антируски настроени чеченци, ветерани от чеченските войни и изгнаници от Западна Европа и Турция."

Много от тях се преместват в Украйна, за да се борят срещу Русия през 2014 г., когато Москва незаконно завзема Крим - събитие, което дава началото на военните действия.

"Те възприемат борбата срещу Русия като нещо транснационално", казва Рател. "Те вярват, че империалистическа Русия действа по същия начин, както в Чечения през 90-те години на миналия век, така и в Украйна в момента."

Военната кампания на Русия в Чечения през 90-те години на ХХ в. се характеризира с невъобразими нива на смърт и разрушения, безмилостни бомбардировки на цивилни райони и почти ежедневни съобщения за военни зверства, които според експертите имат "невероятна" прилика с Украйна.

Победата над Русия има политическа цел за чеченските бойци, която е свързана със съдбата на тяхната родина.

"Първата стъпка в съзнанието им е да победят Русия и да си върнат Чечня отново", обяснява Чеймбърс.

"Те искат да освободят Чечня от руското управление".

"Няколко десетки" радикални ислямисти

Малък брой от сражаващите се за Украйна идват от радикални джихадистки групировки, които се сражаваха заедно с т.нар. Ислямска държава в Сирия.

"Става дума за максимум няколко десетки", каза Рател. "За известно време Украйна беше сигурно убежище за много [чеченски ислямисти]".

Запитани от Euronews дали е възможно оръжия, доставени от Запада, да попаднат в ръцете на радикални джихадистки групировки, двамата експерти заявиха, че не могат да изключат тази възможност, макар да добавиха, че рискът е нисък.


750X480 Cmsv2 E5ae474a 8194 5A95 B8a6 D4e32a1116e2 7307646 Цивилни минават покрай разрушена улица в центъра на Грозни на 26 декември 1994 г. Снимка: AP

"Няма доказателства, че оръжията са изнесени извън Украйна, а британското и американското правителство ги проследяват", каза Рател.

"Това не е червен флаг, за да спрем да подкрепяме Украйна".

От началото на войната Западът е доставил на Украйна сложни противовъздушни и противотанкови оръжия за милиарди евро, наред с танкове и стрелково оръжие.

Голяма част от това е тежка техника, която не може да бъде лесно прехвърлена, или е за еднократна употреба и вероятно ще бъде изчерпана от конфликта.

"Русия удря много пъти този пирон в социалните медии, че [Украйна и Западът] ще подкрепят в бъдеще всякакви терористични организации и други групи. Но засега това си остава в сферата на дезинформацията".


Най-четени