Добро Утро, Европа

Кадиров призова Русия да обмисли използването на ядрени оръжия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

С ожесточаването на войната в Украйна дойдоха и притесненията за нейния финал. Според върховния представител по външната политика на Евросъюза Жозеп Борел, анексирането на украински територии прави краят на военните действия невъзможен. Чеченският лидер Рамзан Кадиров пък призова Русия да обмисли използването на ядрени оръжия с малка мощност.

Рязката ескалация на ситуацията около войната в Украйна, довела до присъединяване на нейни територии към Руската федерация, очаквано провокира много реакции.

Обявеното от Москва анексиране на четири окупирани украински територии прави почти невъзможен края на войната в Украйна, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

 

Обявена от руския президент Владимир Путин анексия на Донбас, Запорожка и Херсонска област, прави много по-труден, почти невъзможен, краят на войната. Русия е на път да загуби войната. Тя вече я е загубила в морален и политически план. Но Украйна все още не е спечелила.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика

Ръководителят на европейската дипломация говори на форум в Тоха, Североизточна Испания, на който защити наложените на Москва европейски санкции и военната помощ за Киев и призова за продължаване на усилията в тази насока, както и за увеличаване на европейския военен арсенал. Трябва да се справим по-добре, както и да накараме светът да осъзнае причините и последствията на тази война, призова още Борел.

Реакции имаше и от Украйна.

Политически анализатор от Киев нарече подадената в петък от украинския президент Володимир Зеленски молба за присъединяване към НАТО "асиметричен отговор" на продължаващото нападение на руския президент Владимир Путин срещу Украйна и опитите му да присъедини украинска територия към Русия.

 

Путин един вид анексира наши територии, които не контролира, но заявява, че е готов да отиде и по-далеч. Ние също сме готови да продължим. Този ход е също така призив към НАТО да бъде по-решителна. Отмина времето на половинчати решения, съмнителни компромиси, отстъпление от решения.

Володимир Фесенко, ръководител на мозъчния тръст "Пента център"

Не стана ясно веднага какво означава "ускорено" кандидатстване, тъй като за влизане в НАТО се изисква единодушната подкрепа на членовете на алианса. Анализаторът заяви, че присъединяването на Украйна към Алианса едва ли ще се случи скоро, и въпреки че вероятността за членство "нараства значително", това вероятно ще стане едва след края на войната.

Междувременно чеченският лидер Рамзан Кадиров с краен призив за развитието на войната. Той заяви, че Русия трябва да обмисли използването на ядрени оръжия с малка мощност в конфликта в Украйна. Това изявление дойде малко след като бе съобщено за нови неуспехи на руските сили на бойното поле.

Кадиров отправи критики към руските командири заради това, че са изтеглили руските сили от източния украински град Лиман в събота, което той определи като изоставяне на града. Според него трябва да бъдат взети по-драстични мерки, стигащи до обявяването на военно положение в граничните райони и до употребата на ядрени оръжия с ниска мощност", каза чеченският лидер.