Euronews Уикенд

5000 руски военни са обкръжени в град Лиман в Донецк

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украинските военни продължават да затягат обръча около руските части в град Лиман, намиращ се в Донецка област. Те са на път да си върнат окупираната територия. Междувремено стана ясно, че шефът на Запорожката АЕЦ е арестуван от руските власти. А загиналите цивилни при ракетна атака в Запорожие са 30 души, близо 100 са ранени.  

Украинските части продължават офанзивата си на изток.

Над 5000 руски военни са обкръжени в град Лиман в Донецка област. Войските се обърнаха към своето командване с молба да се изтеглят, но получиха отказ. Украинският щаб смята, че те ще се опитват да пробият обкръжението или ще се предадат в плен. Украинската артилерия блокира единствения останал път за изтегляне на руските сили от района или да получат допълнителни боеприпаси. Според американския Институт за изследване на войната защитниците на Украйна ще отвоюват Лиман до три денонощия, се казва в информацията.

Междувременно стана ясно, че Русия арестува генералния директор на украинската Запорожка АЕЦ, която се контролира от Москва.

Игор Мурашов беше задържан от "руски патрул" на път от централата към град Енергодар. Автомобилът му е бил спрян, той е изведен от колата и "със завързани очи е отведен в неизвестна посока". Мурашов "носи основната и изключителна отговорност за ядрената и радиационна безопасност" на Запорожката централа. Атомната централа се намира в контролираната от Русия територия на украинската Запорожка област, която Русия в петък анексира заедно с три други територии в Украйна: Донецк, Луганск и Херсон.

Ударът по колона от цивилни автомобили на границата между контролираните от Украйна и Русия зони в Запорожка област е довел до смъртта на най-малко 30 убити, сред които и деца.

 

Това е отговорът на Русия за успеха на нашата армия в Харковска област и за успеха на нашата армия край Лиман. И това е един вид безсилен отговор на руската армия, професионалната втора армия в света срещу нашия и цивилизования свят.

Денис Монастирски, министър на вътрешните работи на Украйна

Врагът започна този ден с умишлено и абсолютно пресметнато убийство на украинци в Запорожие. Ракетна атака срещу граждански кортеж. Към този момент има 30 загинали. Почти стотина души са ранени. Нечовешко. Вечна памет на всички загинали при руските терористични атаки.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Пътят на Украйна е ясен. Това е пътят на независимостта, териториалната цялост, интеграцията с цивилизования свят и социалното развитие. Пътят на нашия враг също е напълно ясен - поражение, срам и осъждане, добави Зеленски.

 

В Москва се разигра още един фарс. Там се празнуваше нещо. Там нещо се скандираше. Пяха на площада. Говореха за Запорожие. Псевдореферендумите са елементи на агресия срещу суверенна държава и всеки, който участва в организирането или провеждането на този фарс, ще бъде подведен под отговорност.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Въпреки, че е в близки отношения с Русия, Турция стана поредната страна, която отказа да приеме решението - Донецката и Луганската народни републики, Херсонската и Запорожката област да се присъединят към Руската федерация.