Euronews Уикенд

Русия наложи вето на резолюцията на ООН срещу анексирането

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Вето на резолюцията на ООН наложи Руската федерация.

В нея се осъждат референдумите в четири украински региона, обявени вчера от Кремъл за част от Русия. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Америка е напълно готова да защити всеки един сантиметър от територията на НАТО. Той подчерта, че Вашингтон разполага с капацитет да реагира на всяка непредвидена ситуация.

Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която осъжда анексирането на териториите, които Москва току-що присъедини към Руската федерация де факто.

Сред постоянните членове всички гласуваха в подкрепа на предложението - с изключение на Китай, който се въздържа.

След това посланиците към ООН излязоха на трибуната, за да изразят своето разочарование.

 

За пореден път Русия злоупотреби с правото си на вето, за да защити незаконните си действия. Членовете на Съвета гласуваха по различни начини. Но едно нещо е ясно. Нито един друг член на този съвет не признава опита на Русия за незаконно анексиране на украинска територия. Ветото на Русия не променя този факт.

Барбара Удуърд, посланик на Обединеното кралство

Уморени сме да го повтаряме отново и отново - допускането на Русия да се възползва от правото на Съветския съюз да налага вето върху решенията на Съвета за сигурност, на практика пречи на този орган да упражнява основната си отговорност. А именно - съгласно Устава на ООН - поддържането на международния мир и сигурност.

Сергий Кислица, посланик на Украйна в ООН

Президентът на САЩ Джо Байдън отново заяви, че западният блок остава твърдо зад Украйна. Анексирането на украински територии от руския президент Владимир Путин е признак, че той изпитва затруднения, заяви американският му колега Джо Байдън. Вашингтон и неговите съюзници няма да бъдат уплашени от Путин, обеща той по време на реч в Белия дом.

 

Америка е напълно готова с нашите съюзници от НАТО да защити всеки един сантиметър от територията на НАТО. Всеки един инч. Америка и нейните съюзници няма да бъдат сплашени, няма да се уплашат от Путин и неговите безразсъдни думи и заплахи. Той няма да ни сплаши.

Джо Байдън, президент на САЩ

Резолюцията щеше да осъди "незаконните" референдуми и да призове всички държави да не признават никакви промени в границите на Украйна. Тя също така щеше да призове Русия незабавно да изтегли войските си от Украйна, с което да сложи край на инвазията, започнала на 24 февруари.

В петък Конгресът на САЩ също така одобри помощ в размер на 12,3 млрд. долара за подпомагане на Украйна в борбата ѝ с нахлуването на Русия.