Европа

Путин: Донбас, Херсонска и Запорожка област стават руски завинаги

От Euronews България Euronews България

Жителите на Донбас, Херсонска и Запорожка област стават руснаци завинаги, заяви руският президент Владимир Путин на официална церемония за подписване на договорите, с които Русия формално ще анексира окупираните от войските ѝ украински територии.

Руският държавен глава заяви в началото на речта, че на т.нар. референдуми хората направили еднозначен избор, предаде БТА.

В речта си Путин се позовава на наследството на Съветския съюз и изтъкна, че изборът на хората от "новите територии" е тяхно неотменно право, закрепено в устава на ООН.

Руският президент призова Украйна незабавно да прекрати бойните действия и да се върне на масата на преговорите.

По думите на Путин Украйна е направила грешка, излизайки от СССР и всъщност принадлежи на Русия, съобщава Euronews.

Още история и критики спрямо Запада

След като се задълбочи в историческите обосновки за агресията на Москва срещу Украйна, Путин продължи с ролята на Запада и как Русия бива възприемана от западния свят.

„Те искат да ни видят като своя колония, искат да ни ограбят“, заяви Путин и допълни: „Те използват двойни стандарти, тройни стандарти. Вземат ни за глупаци.“

Путин се закани, че "Русия няма да продължи да живее при тези фалшиви правила".

След поредното задълбочаване в историята, Путин критикува САЩ и Запада, изброявайки исторически събития като ядрената бомбардировка над Хирошима и Нагасаки и твърдейки, че САЩ все още държат под окупация „Корея, Япония и дори Германия“.

Той също така обвини САЩ и Великобритания, че са принудили европейските нации да въведат санкции срещу Русия, както и че са принудили ЕС да не купува газ от Кремъл.

„САЩ настояват за пълно спиране на руската енергия за ЕС, за да завладеят сами европейския пазар“, посочи Путин.

Според руския държавен глава експлозиите на газопровода "Северен поток" на 27 септември са причинени от саботаж на Запада.

Англосаксонците не са доволни само от санкциите. Те преминават към терористични актове, организирайки експлозии на газопроводи в (Балтийско) море.

Владимир Путин, президент на Русия

В това, което нарече „борба по пътя на свободата и справедливостта за велика и историческа Русия“, Путин критикува т.нар. "woke culture" и "джендър идеология", заявявайки, че Русия е избрала свой път срещу „ужасните експерименти, целящи да разбият (нашата) душа“.

В изказването си Путин даде русофобията като пример за открит расизъм.

Церемонията завърши с подписването на споразумения за анексиране на окупираните от Русия украински територии с назначените от Москва представители на четирите области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, след което беше изпълнен руският химн.

Незаконната анексия няма да промени нищо, заяви Урсула фон дер Лайен

„Незаконната анексия, обявена от Путин, няма да промени нищо“, заяви своевременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Всички територии, незаконно окупирани от руски нашественици, са украинска земя и винаги ще бъдат част от тази суверенна нация“, написа в Туитър шефът на ЕК, прилагайки общо изявление на членовете на Европейския съвет.

„Ние категорично отхвърляме и недвусмислено осъждаме незаконното анексиране от Русия на украинските Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области. Като умишлено подкопава основания на правила международен ред и грубо нарушава основните права на Украйна на независимост, суверенитет и териториална цялост – основни принципи, заложени в Хартата на ООН и международното право, Русия излага на риск глобалната сигурност. Ние не признаваме и никога няма да признаем незаконните „референдуми“, които Русия създаде като претекст за това по-нататъшно нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нито техните фалшифицирани и незаконни резултати“, се казва в общата позиция на държавите-членки на ЕС.

„Ние ще засилим ограничителните мерки срещу незаконните действия на Русия, с което допълнително ще засили натиска върху Русия да прекрати своята агресивна война. Повтаряме, че Европейският съюз твърдо застава зад Украйна и ще продължи да предоставя силна икономическа, военна, социална и финансова подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, стои още в изявлението.

Цялата церемония, с която Русия формално анексира окупираните украински територии, вижте във видеото: