Свят

САЩ подготвят нови санкции срещу Русия

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

САЩ подготвят нови санкции срещу Русия, които ще бъдат наложени след като Москва анексира украинските територии. 

Говорейки пред лидерите на тихоокеанските острови, американският президент Джо Байдън осъди т.нар. референдуми, които бяха проведени в Херсон, Запорижие, Донецка и Луганск. 

 

Съединените американски щати никога, никога, никога няма да признаят претенциите на Русия върху суверенна територия на Украйна. Тези така наречени референдуми бяха измама, абсолютна измама. Резултатите бяха изфабрикувани в Москва. Истинската воля на украинския народ е очевидна всеки ден, когато той жертва живота си, за да спаси своя народ и да запази независимостта на своята страна, както и в защита на свободата. Нападението на Русия срещу Украйна в преследване на имперските амбиции на Путин е крещящо, крещящо нарушение на Хартата на ООН и основните принципи на суверенитета и териториалната цялост. 

Джо Байдън, президент на САЩ

В указите, които руският президент Владимир Путин подписа, се казва, че независимостта на областите Херсон и Запорожие се признава в съответствие с международното право и правото на самоопределение, заложено в Устава на ООН. 

Но генералният секретар на организацията Антониу Гутериш заяви точно обратното, че всяко анексиране на територията на дадена страна въз основа на използване на сила нарушава Устава на ООН и международното право. Допълни, че това е "опасна ескалация", която "няма място в съвременния свят", каза Антониу Гутериш.