Европа

Путин подписа укази за признаване на Херсонска и Запорожка област за независими

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Руският президент Владимир Путин подписа укази за признаване на Херсонска и Запорожка област за независими територии.

Това съобщи официалният портал за правна информация на Руската федерация.

"В съответствие с общоприетите принципи и норми на международното право, признавайки и потвърждавайки принципа на равноправие и самоопределение на народите, залегнал в Устава на Организацията на обединените нации, вземайки предвид волята на народа на Херсонска област на референдума, проведен на 27 септември 2022 г., с настоящото решавам: Да признае суверенитета и независимостта на Херсонска област", се казва в документа.

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че днес ще се проведе церемония по подписването на споразумения за присъединяването на четири нови територии - Донецката и Луганската народна република, както и Херсонската и Запорожската област - към Русия. 

Церемонията по подписването на договорите за присъединяване на нови територии към Русия ще се състои утре в Големия кремълски дворец в зала "Свети Георги" в 15:00 часа местно време.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент

Руският президент ще произнесе голяма реч на това събитие. В петък Путин ще проведе съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на Руската федерация и ще разговаря с чуждестранни лидери, каза говорителят. Лидерите на четирите сепаратистки региона в Украйна, контролирани от Русия, вече са в Москва, за да финализират анексията на тези територии след гласуване, определено като фалшиво от Киев и Запада. Става въпрос за 15% от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Южна Украйна.

После договорите ще бъдат ратифицирани от руския парламент, а Путин ще произнесе реч пред депутатите и сенаторите.

След това се очаква Москва да разшири ядрената си защита и над тези зони, тъй като ще ги смята за руска територия. А населението на четирите района ще може вече да бъде мобилизирано за войната в Украйна.   

4-те района проведоха между 23 и 27 септември така наречени референдуми за анексиране към Русия.

В петък в Москва се организират празненства. Градската управа обяви, че ще затвори някои улици в центъра, по-специално около емблематичния „Червен площад“, където се изгражда сцена.