Европа

Москва се готви да анексира окупираните украински територии

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Руски знамена се веят по улиците и площадите в териториите, които Русия има намерение да анексира. Регионалните лидери се обърнаха с молба към руския президент Владимир Путин да приеме тези територии в състава на Руската федерация. След приключване на т.нар. референдуми, назначените от Москва власти обявиха, че Запорожие, Донецк, Луганск и Херсон са гласували за присъединяване към Русия.

Червеният площад в Москва беше разчистен, което се смята за признак за предстоящите анексии. Държавната Дума ще се събере в понеделник, за да обсъди исканията на окупираните територии, а Путин трябва да обяви решението.

Украйна обаче увери, че ще продължи да се бие за освобождаване на окупираните територии, а това вещае допълнителен натиск върху руския президент.

 

Основната заплаха за Путин след тези "референдуми" е, че ако той бъде прогонен от Лиман, тогава същото патриотично общество ще извади залъгалката от устата си и ще обвини Путин, че не е в състояние да защити вече руските територии. Ето защо мисля, че Путин ще се поколебае дали си струва да се бърза с обявяването на тези територии за част от Русия.

Дмитрий Орешкин, политически анализатор

Това е изпитан политически ход от Русия: в Грузия и Крим бяха проведени фиктивни референдуми. И както се случи през 2008 и 2014 г, огромното мнозиство от международната общност категорично отхвърли легитимността на тези допитвания и защити териториалната цялост на Украйна. 
В сряда ЕС обяви нови икономически санкции срещу Русия, включително таван на цената на руския петрол.