Европа

Заради ескалацията на войната: Еврокомисията предложи осми пакет санкции срещу Русия

От Euronews България Euronews България

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи нов 8-ми пакет от санкции срещу Русия. Те имат за цел накарат Кремъл да си плати за ескалацията на конфликта в Украйна. Фалшивите референдуми, организирани в окупираните от Русия територии, са незаконен опит за заграбване на земя и за промяна на международните граници със сила. Мобилизацията и заплахата на Путин да използва ядрени оръжия са по-нататъшни стъпки по пътя на ескалацията.

Санкциите ще ограничат допълнително търговията, за да бъсе ударена още повече икономиката на Русия.

"Затова предлагаме нови мащабни забрани за внос на руски продукти. Това ще държи руските продукти извън европейския пазар и ще лиши Русия от допълнителни приходи в размер на 7 млрд. евро. Не могат да се изнасят за Русия авиационни изделия или електронни компоненти и специфични химически вещества", заяви председатеят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Третият комплекс е свързан с руския петрол. Русия използва печалбите от продажбата на изкопаеми горива, за да финансира своята война. Що се отнася до руския петрол, вече се договорихме да забраним морския руски суров петрол в Евросъюза от 5 декември, напомни фон дер Лайен.

Ще бъде засилена борбата със заобикалянето на санкциите. В тази категория бъдат вписвани лица, които ги заобикалят. Така например, ако се купуват стоки в Евросъюза, пренасят ги в трети държави и след това в Русия, това би било заобикаляне на санкциите.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел добави, че с незаконните "референдуми", организирани от Русия, Кремъл следва същия наръчник, който вече видяхме в Грузия през 2008 г. и в Крим през 2014 г.

"Увеличаваме списъците на лицата и организациите, на които са наложени санкции. В тях има повече от 1300 лица или организации. Този списък е насочен към ключови лица, вземащи решения, олигарси, висши военни служители и пропагандисти, отговорни за подкопаването на териториалната цялост на Украйна. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна. Санкциите ни имат убедителен ефект", заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

В пряк отговор на последната руска ескалация, като призоваването на 300 000 войници за война, се предлага да се приемат допълнителни ограничителни мерки срещу лицата, които подкрепят, улесняват или се възползват от инвазията в Украйна.

И още нещо важно – ЕС разширява географския обхват на ограниченията, които се прилагат за Крим, Донецк и Луганск, които бяха одобрени в началото на годината. Това ще обхване всички неконтролирани от правителството райони на Украйна, включително областите Запорожие и Херсон.